Новини

ВАКС наклав арешт на 674 мільйони гривень, які могли бути виплачені на незаконне відшкодування ПДВ. Це бюджет цілого міністерства

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

«Бабель»

Вищий антикорупційний суд наклав арешт на 674 мільйони гривень на рахунку Державного казначейства. Їх планували витратити на незаконне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

Про це пише Спеціалізована антикорупційна прокуратура у своєму Facebook.

«За клопотанням прокурора САП у кримінальному провадженні, розслідування в якому здійснюють детективи НАБУ, Вищий антикорупційний суд наклав арешт на 674 млн гривень на рахунку Держказначейства, призначені для відшкодування ПДВ компаніям, імовірно причетним до незаконного відшкодування ПДВ», — йдеться у повідомленні.

Там зазначили, що підставою для арешту стали докази того, що ці виплати були необґрунтованими. Зокрема, під час обшуків на складах слідчі не виявили товарів, за які мали б отримувати відшкодування ПДВ. До того ж, понад 20 компаній мають ознаки підконтрольності одній групі осіб.

Для прикладу, 674 мільйони гривень — це один із найнижчих бюджетів цілого міністерства. Наприклад, у 2020 році Міністерство з питань реінтеграції отримало з Державного бюджету 640 мільйонів гривень. Конституційний суд — 314 мільйонів, Вищий антикорупційний суд — 291 мільйон, а Національне агентство з питань запобігання корупції — 685 мільйонів.