Новини

В Україні викрили схему видачі дозволів на зброю. Глава Нацполіції розформував дозвільну службу й анонсував масштабну перевірку українців

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Scott Olson / Staff

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції викрив корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї.

Про це заявив голова Нацполіції Ігор Клименко, повідомляє управління комунікації.

«Дозволи видавалися з кричущими порушеннями, інколи навіть без участі громадянина, на якого оформлялася зброя. Оголошення про оформлення зброї без документів продажні працівники поліції безсоромно розміщували в групах популярних месенджерів», — розповів він.

За словами Клименка, йдеться про мисливську вогнепальну нарізну, гладкоствольну зброю та пристрої для відстрілу гумових куль — «травмати».

Наразі правоохоронці встановили понад 2 тисячі випадків видачі дозволів на зброю з грубими порушеннями процедури та законодавства, за підробленими документами. Тепер усі ці дозволи будуть анульовані, а зброю вилучать.

До схеми, згідно з результатами перевірки, виявилися причетними девʼять працівників поліції, серед них посадовці Центрального апарату Нацполіції та працівники в регіонах.

«Зі служби звільнено чотирьох працівників Департаменту превентивної діяльності в центральному апараті поліції. Зокрема першого заступника начальника профільного департаменту та начальника дозвільної системи поліції. Також звільнено пʼятьох відповідальних працівників у регіонах», — наголосив Клименко.

Окрім цього, голова Нацполіції уже підписав наказ про повне розформування підрозділів контролю за обігом зброї та доручив опечатати архіви дозвільної служби. Усіх власників зброї в Україні перевірять щодо законності отримання дозволів.

Також Клименко повідомив, що серед «замовників» були і працівники правоохоронних органів, і депутати різних рівнів, і представники органів державної влади.

Усі отримані матеріали щодо цього злочину передадуть у Державне бюро розслідувань.

Незабаром у Нацполіції сформують новий підрозділ з іншими працівниками.