Новини

Степанов запевняє, що Україна точно почне вакцинацію від коронавірусу у лютому. До кінця тижня очікують на препарат AstraZeneca

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

УНІАН

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов запевнив, що до кінця цього тижня Україна отримає першу партію вакцини AstraZeneca (500 тисяч доз), а до кінця лютого — вакцини від Pfizer за програмою COVAX (117 тисяч доз).

Про це глава відомства заявив в ефірі «Україна 24».

При цьому він запевняє, що Україна «точно почне вакцинацію в лютому», але конкретну дату не називає.

«Приїжджає вакцина, і наступного дня ми починаємо […] Вакцина не стоїть у мене в холодильнику, кабінеті, яку я не хочу дати 15 числа», — додав він.

Міністр зазначив, що МОЗ планувало терміни початку вакцинації на 15 лютого і інфраструктура для цього була «повністю готова». Але вакцинація не розпочалася вчасно через затримку поставки першої партії вакцини від Pfizer.

«Зрозуміло, що наші переконання грунтувалися, виходячи з укладених контрактів, зобовʼязань, які взяли компанії, зокрема і COVAX, яка чітко сказала, що 117 тисяч доз Pfizer надійде в середині лютого. Виникли певні бюрократичні процедури, я маю на увазі в COVAX, які затримали прихід цієї вакцини. Ми розраховуємо, виходячи з тих повідомлень, які отримали від COVAX, на кінець лютого поставку цих 117 тисяч доз», — сказав він.

Зазначимо, 15 лютого в Україні мала розпочатися вакцинація від коронавірусу. Проте, тоді Степанов заявив, що поставки затримують і їх очікують 16—17 лютого.

В той же час у фракції «Слуга народу» не виключають обговорення питання відставки Степанова, якщо процес вакцинації не розпочнеться цього тижня й не буде організований належним чином.