Новини

Шмигаль прокоментував можливість зняття санкцій ЄС з низки соратників Януковича: Якщо вкрадені гроші повернуті

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що у випадках, де санкції відіграли свою роль, а кошти були повернуті, — вони можуть завершувати свою дію.

Про це він сказав на брифінгу після засідання Ради асоціації Україна-ЄС у Брюсселі, передає Інтерфакс-Україна.

Так він прокоментував інформацію у ЗМІ про те, що ЄС може зняти санкції з сина експрезидента Віктора Януковича Олександра, а також низки колишніх чиновників.

«Європа залишається на твердих непорушних позиціях щодо підтримки України, зокрема, і в санкційній політиці. Санкції тривають. Що стосується окремих фізичних осіб — там, де санкції відіграли свою роль щодо цих осіб, кошти або цінності, які були вкрадені, повернуті, звісно, там санкції можуть завершувати свою дію», — заявив Шмигаль.

Водночас глава уряду наголосив, що це окрема процедура, яка підлягає окремому розгляду, «і діалог про це між Україною та ЄС триває на абсолютно професійному і законодавчому рівні».

Зазначимо, напередодні «Радіо Свобода» з посиланням на джерела в Євросоюзі повідомило, що дипломати розглядають можливість зняти санкції з кількох колишніх чиновників. Зокрема, з Олександра Януковича, а також колишнього першого віцепрем’єра та ексголови Нацбанку Сергія Арбузова, колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка та ексміністра освіти Дмитра Табачника.

Видання вказує з посиланням на європейських дипломатів, що в санкційному списку є «низка «слабких справ», які можуть бути оскаржені в суді ЄС і в яких Україна не надала переконливих доказів.