Новини

Штрафи, квоти та іспити: коли і які саме норми мовного закону почнуть працювати

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Лазаренко Микола / УНІАН

З 16 січня 2021 року в Україні запрацювали нові норми мовного закону, які зобов’язали перейти на українську мову сферу обслуговування. Однак запровадження окремих статей закону відтермінували у часі. Тому нові правила будуть впроваджуватися і протягом 2021 року, і в наступні роки.

Сам мовний закон було ухвалено у травні 2019 року, а набув чинності він 16 липня 2019 року. З того часу поступово українською зобов’язали писати дисертації, наукові роботи та проводити конференції; створювати проєктну та технічну документацію; вести документообіг; називати об’єкти інфраструктури (аеропорти, зупинки, станції). Також на українську перевели усі середні школи і запустили інститут Уповноваженого із захисту державної мови, який має стежити за виконанням закону і накладати штрафи.

Найближчою датою впровадження нових норм стане 16 липня 2021 року. Тоді будуть запроваджені такі правила:

З 16 січня 2022 року запрацюють такі норми:

З 16 липня 2022 року будуть впроваджені такі правила:

З 16 липня 2024 року:

Останньою нормою, яка набере чинності, стане обов’язковість проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) винятково українською мовою. Наразі абітурієнти можуть складати ЗНО (окрім оцінювання з української мови та іноземних мов) іншою мовою. Ця норма повинна запрацювати з січня 2030 року, однак нещодавно уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що ЗНО переведуть на українську з 2025 року.