Новини

Захист Антоненка назвав реакцію МВС на «білоруські плівки» дезінформацією: версія причетності спецслужб Білорусі не розглядалася

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

УНІАН

Захист музиканта Андрія Антоненка, якого підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета, відреагував на оприлюднені «білоруські плівки». Адвокати стверджують, що українські правоохоронці раніше взагалі не розглядали версію про причетність спецслужб Білорусі до вбивства Шеремета.

Про це йдеться у заяві захисту Антоненка.

«Білоруський слід» з урахуванням політичної позиції Шеремета мав би бути найпріоритетнішою версією розслідування, особливо з урахуванням того, що вбивство сталося 20 липня — в день першої інавгурації Олександра Лукашенка в 1994 році — дата, яку той, за даними ЗМІ, щороку неофіційно святкує […] Виходячи з наявних матеріалів, раніше версія причетності білоруських спецслужб взагалі не досліджувалася і не розглядалася. Ба більше, про неї також постійно забували міністр і його заступники, керівники поліції, прокурори і слідчі», — наголосили адвокати.

Вони вважають, що Нацполіція і представники МВС розповсюдили неправдиві дані про те, що нібито «білоруська версія» замовників убивства є для них новою і що вона не суперечить обвинуваченню, висунутому Антоненку, Яні Дугарь та Юлії Кузьменко.

Захист називає заяву правоохоронців «дезінформацією». Адвокати вважають, що у справі відсутні будь-які, навіть віддалені натяки на звʼязок обвинувачених з будь-якими спецслужбами, у тому числі іноземними. Крім того, метою організаторів злочину сторона обвинувачення називає «створення в українському суспільстві вкрай резонансної події з метою подальшої провокації численних акцій протесту», що, на думку адвокатів, аж ніяк не узгоджується з версією, оприлюдненою у журналістському розслідуванні.

Нагадаємо, напередодні у Нацполіції повідомили, що отримали плівки у грудні 2020 року за допомогою Служби зовнішньої розвідки України. Водночас, у МВС заявили, що аудіозаписи не вплинуть на перебіг справи Антоненка, Кузьменко та Дугарь.