Новини

Плівки КДБ Білорусі щодо Шеремета: білоруський екссиловик готовий свідчити в Україні. Записи передав у грудні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Okras / Wikipedia

Колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар, який розповсюдив плівки, де силовики Білорусі обговорюють можливість убивства журналіста Павла Шеремета, заявив про готовність свідчити в Офісі генпрокурора. Він також сказав, що передав відповідні записи українським правоохоронцям «приблизно у грудні» 2020 року. Про це він розповів «Суспільному».

Макар розповів, що після оприлюднення плівок, 4 січня, з ним зв’язувалися українські спецслужби, але офіційного допиту не було. Чоловік планує прилетіти у Київ, проте наразі не знає коли — це залежатиме від українських спецслужб.

«Я розмовляв і дав свою згоду на співпрацю. Я буду готовий дати свідчення в Генеральній прокуратурі України. Також я сказав, що свідчення буде готовий надати колишній співробітник, який зараз виїхав у країну Євросоюзу», — наголосив екссиловик.

За словами Макара, запис потрапив до нього у 2012 році від анонімних джерел з Комітету держбезпеки Білорусі. На плівках він почув ім’я свого товариша Олега Алкаєва — колишнього начальника Мінського СІЗО, керівника «розстрільної групи», яка виконувала смертні вироки. Макар розповів, що захотів врятувати Алкаєву життя і передав плівки американським спецслужбам.

Макар наголосив, що також залишаються живими екскомандир бригади спецназу Володимир Бородач, начальник відділу МВС Білорусі по боротьбі з корупцією Вʼячеслав Дудкін та російський політолог Андрій Суздальцев, чиї імена також фігурували на плівках.

«Були зроблені усі можливі експертизи [аудіозапису]. Проводилась фоноскопічна експертиза, яка підтверджена [...] І найголовніше, що людина, колишній працівник КДБ, який має безпосередній стосунок і до тих людей, з якими розмовляє Зайцев [колишній глава КДБ Білорусі], зараз перебуває в країні ЄС і готовий дати свідчення в європейському міжнародному суді, і в Генпрокуратурі України», — зазначив Макар.

Колишній силовик пояснив, що запис вирішив оприлюднити лише зараз, після масових протестів у Білорусі, бо раніше у країні була інша політична ситуація.

«Я 100% пожертвував би своїм життям, і цей запис сьогодні ми б не почули. Ми б не відкрили очі на усі ці злочини, які планувалися, які були вчинені, зокрема, вбивство Шеремета. Якби у 2016 році, коли Шеремета підірвали, я опублікував ці дані, я думаю, що я, можливо, допоміг би розібратися у злочині, але сьогодні я не допоміг би своєму білоруському народові впоратися з цим диктаторським режимом», — сказав Макар.