Новини

Автор «білоруських плівок» розповів, як отримав записи розмов спецслужб, і про подальше розслідування справи Шеремета

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Автор розслідування про можливу причетність спецслужб Білорусі до планування політичних вбивств на території Євросоюзу, зокрема журналіста Павла Шеремета, кореспондент брюссельського видання EUObserver Ендрю Ретман розповів про походження «плівок» і про те, як вони могли зʼявитися в Україні.

Про це він повідомив в інтерв’ю білоруській службі Радіо Свобода.

«Робота над цим розслідуванням тривала кілька місяців. Я починав із невеликого шматка інформації від джерела і намагався знайти дедалі більше. Потім потрібно було все обʼєднати», — заявив журналіст.

За словами Ретмана, найбільше часу зайняло підтвердження автентичності запису.

«Звичайно, я довіряв своєму джерелу, але я мав довести правдивість своїм читачам, бо запис дуже сенсаційний. Прослуховування в кабінеті глави КДБ — це не жарти. І це підтвердження я отримав», — додав кореспондент.

Також Ретман, посилаючись на колишнього заступника командира бойової групи антитерористичного підрозділу МВС Білорусі «Алмаз» Ігоря Макара, розповів, що той передавав ці записи американським дипломатам у 2012 році.

«Думаю, що вони передали це німецьким спецслужбам. Якщо це було передано від однієї спецслужби країни НАТО інший, то, можливо, що хтось передав це й українцям. Не думаю, що цей запис містить щось нове для спецслужб в Європі. Але для звичайних людей це велика новина», — запевнив журналіст.

Автор розслідування зазначив, що звертався за коментарем до очільника Комітету держбезпеки Білорусі у 2008—2012 роках Вадима Зайцева, але не отримав жодної відповіді від білоруського КДБ.

Також Ретман повідомив, що запис із кабінету Зайцева насправді набагато довший, ніж оприлюднена версія.

«Але річ у тім, що залишок розмови досить банальний, головне — він може допомогти розкрити джерело. Тому я вирішив не використовувати весь запис», — пояснив він.

Водночас кореспондент висловив припущення, що його джерела працюють із черговими записами, але він не знає, хто саме отримає нові дані.

«Я переконаний, що це призведе до нових джерел. Я вже отримав кілька мейлів з інформацією про справу Шеремета. Я точно знаю, що продовжуватиму писати про Білорусь і працювати зі своїми джерелами», — наголосив Ретман.