Новини

Навальний поговорив з одним із співробітників ФСБ, які його отруїли. Той розповів про перебіг спецоперації

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Російський опозиціонер Олексій Навальний зателефонував до одного зі співробітників ФСБ Костянтина Кудрявцева, який може бути причетний до отруєння політика. Навальний представився помічником секретаря Ради Безпеки і колишнього директора ФСБ Миколи Патрушева і спілкувався з ним 45 хвилин.

Розмова відбулася 14 грудня за кілька годин до публікації розслідування кількох ЗМІ про отруєння політика.

Кудрявцев під час розмови підтвердив, що спецслужби намагалися отруїти політика. Він заявив, що вважає операцію з отруєння добре спланованою. На його думку, Навальний не вижив би, якби пілот так швидко не посадив літак, а лікарі швидкої допомоги не ввели б йому атропін.

«Ситуація склалася так, що не в нашу користь […] Якби трохи довше летів [літак], наприклад, а не посадили його там різко якось […] Тобто оперативна робота, там, медиків швидкої допомоги, та, на посадковій смузі і так далі […] Розраховували [дозу отруйної речовини] з запасом […] Я вважаю, що літак зіграв вирішальну роль», — сказав Кудрявцев.

На запитання Навального, як наносили речовину, Кудрявцев відповів, що про це краще розмовляти по оперативному звʼязку, але додав, що він «працював вже потім».

У розмові Кудрявцев розповів, що одяг політика для чищення йому видав «Михайло», який очолює місцеве управління ФСБ по боротьбі з тероризмом. Після госпіталізації політика в Омську «місцеві хлопці» з транспортної поліції віддали співробітникам ФСБ коробку з речами Навального, які потім обробили, щоб видалити сліди.

Кудрявцеву доручили при очищенні від «Новачка» особливу увагу приділити саме внутрішній стороні нижньої білизни.

Insider пише, що на момент дзвінка Навальний вже знав з розслідування журналістів, що Кудрявцев брав участь у стеженні за ним, а також, що Кудрявцев літав до Омська вже після того, як Навального відвезли до Берліну. З самого початку The Insider і Bellingcat припускали, що Кудрявцев літав до Омська по одяг Навального, адже раніше він закінчив Російську академію військової хіміко-біологічного захисту, тобто знав, як усувати сліди «Новачка».

Співробітник ФСБ також побічно підтвердив участь в операції ще трьох осіб, які фігурують у журналістському розслідуванні — Станіслава Макшакова, Олексія Александрова та Івана Осипова.

Для дзвінка Кудрявцеву Навальний використовував програму, яка змінює номер телефону. Співрозмовник думав, що йому телефонують з робочого номера.

Після публікації записів юристка «ФБК» Любов Соболь вирушила до квартири Кудрявцева. Той викликав поліцію.