Новини

Глава ТГК Кравчук визнав, що в України поки немає плану «Б» щодо Донбасу, який рік тому обіцяв Зеленський

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Марків Михайло / УНІАН

Україна ще не розробила план «Б» з припинення війни на Донбасі. Рада нацбезпеки готує рішення, що містить нові підходи до врегулювання ситуації.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» заявив глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук, цитують РБК і НВ.

«Це і є, на мій погляд, план «Б». Але обговорювати його я не можу. По-перше, його ще немає — над ним працюють. А по-друге, це не питання Тристоронньої контактної групи. Ми беремо в роботу те, що вирішується на рівні держави, на рівні «нормандського формату» і працюємо саме в цьому контексті», — заявив Кравчук.

За його словами, Росія продовжує створювати в цьому питанні перешкоди для України.

«Ми реалісти, ми бачимо, що та сторона блокує всі домовленості, які були прийняті на останній зустрічі в «нормандському форматі». Росія не робить взагалі нічого для того, щоб прибрати перешкоди з нашої дороги. Вона, навпаки, створює їх для нашої сторони. Ми не можемо вічно так працювати. Якщо це все буде продовжуватися, то нам доведеться шукати інші шляхи вирішення ситуації на Донбасі», — додав глава української делегації в Мінську.

Нагадаємо, рівно рік тому — 9 грудня 2019 року — відбулась зустріч «нормандської четвірки» (президентів Франції, України, Росії та федерального канцлера Німеччини). Тоді домовились про негайні заходи щодо стабілізації ситуації на сході України. Насамперед йшлося про припинення вогню на Донбасі.

Це перша для президента Володимира Зеленського зустріч такого роду. Він неодноразово заявляв, що дає рівно рік на врегулювання конфлікту на Донбасі. Якщо зрушень не буде, мають представити план «Б».

«Час іде. Ми можемо витратити один рік на цю угоду. Вона має бути реалізована. Більший термін ми не можемо собі дозволити», — заявив Зеленський у березні цього року в інтервʼю британській газеті The Guardian.

Про терміни врегулювання Зеленський згадав й у травні — під час великої пресконференції з нагоди річниці вступу на посаду президента: «Я даю собі ще декілька місяців, щоб все ж дотиснути, щоби ми змогли знайти вихід із цієї дипломатичної ситуації. Я не хотів би застосувати плани В і С, вони є».