Новини

У Чернівцях проводять другий тур виборів мера, «ОПОРА» зафіксувала перші порушення

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Brendan Hoffman / Getty Images

У Чернівцях у неділю, 29 листопада, відбувається другий тур виборів мера. Виборчі дільниці відкрилися без порушень.

Про це повідомили у відділі комунікації поліції Чернівецької області.

Як зазначають, на дільницях працюють майже 250 правоохоронців, які стежать, щоб вибори відбулись прозоро і згідно з чинним законодавством.

Водночас спостерігачі громадянської мережі «ОПОРА» зафіксували перші порушення на виборах.

Так, на низці дільниць є нестача стаціонарних та переносних виборчих скриньок, чимало дільниць не дотрималися вимог про доступність для людей з інвалідністю, відсутні кабінки для осіб із підозрою на вірусні захворювання.

До того ж на дільниці № 730528 представниці екзит-полу проводили опитування безпосередньо у приміщенні. За словами спостерігача, поліція також була присутня. Після його звернення до правоохоронців сторонні особи вийшли з приміщення. За словами представниць екзит-полу, перебувати у приміщенні для голосування їм дозволила голова дільничної виборчої комісії.

Окрім цього, на виборчій дільниці № 730470 члени дільничної виборчої комісії заповнили протокол підрахунку голосів — станом на 09:00 до порожніх бланків були вписані прізвища та підписи членів ДВК.

«Відповідно до ч. 1 ст. 251 Виборчого кодексу, дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Проведення голосування виборців не є засіданням дільничної виборчої комісії», — пояснили в «ОПОРІ».

Зазначимо, за підписання протоколу до його остаточного заповнення загрожує від 2 до 6 років позбавлення волі.