Новини

У Перу третій президент за тиждень. Країна переживає політичну кризу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Feria del Libro Ricardo Palma / Flickr

Конгрес Перу обрав депутата парламенту Франсіска Сагасті тимчасовим президентом країни. Він буде на цьому посту до національних виборів, які відбудуться 11 квітня. Про це повідомляє Al Jazeera.

Сагасті підтримали 97 депутатів, 26 були проти. Присягу він має прийняти у вівторок, 17 листопада.

Колишній інженер та чиновник Світового банку Сагасті зіштовхнувся з серйозною проблемою — йому треба забезпечити стабільність у країні, яка сильно постраждала від коронакризи та знаходиться на шляху до гіршого економічного спаду за сторіччя.

«Після голосування він вийшов з Конгресу з охоронцями і перетнув кордон поліції, щоб наблизитися до групи протестуючих. Вони чекали новин про те, хто стане наступним президентом Перу. Сагасті помахав їм, і вони помахали їм у відповідь. Це знак того, що він говорить людям: «Я з вами», — розповіли очевидці.

Політична криза розпочалася в Перу після того, як 9 листопада місцевий конгрес оголосив імпічмент президентові Мартіну Віскаррі. Його звинуватили в отриманні відкатів на $640 тисяч від будівельних підрядників у часи, коли він був губернатором провінції Мокегуа у 2011-2014 роках. Наступного дня (10 листопада) тимчасовим президентом став спікер парламенту Мануель Меріно, але 16 листопада він подав у відставку. Відтак Сагасті стане третім президентом Перу за тиждень.