Новини

«Депутатам натякають, щоб їхали додому». Нардеп Железняк заявив про зрив засідання бюджетного комітету

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

National Bank Of Ukraine / Flickr

Бюджетний комітет Верховної Ради може не розглянути в п’ятницю, 16 жовтня, проєкт державного бюджету на 2021 рік.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк.

«Бюджетний комітет не може зібратися сьогодні, щоб розглянути проєкт бюджету на 2021 рік. А значить... сюрприз-сюрприз: 20-го бюджет ніхто голосувати не буде. Засідання планувалося на 12:00, але вже депутатам натякають, щоб їхали додому», — написав він.

За словами Железняка, причинами скасування засідання називають відсутність кворуму та неготовий текст.

«Власне, формальна частина не так важлива. Реальна причина зриву — немає голосів. Ну, а зрив засідання комітету тепер дає всі підстави не виносити бюджет 20 жовтня. Вважайте це вже офіційним фактом», — додав депутат.

Водночас голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції «Слуги народу» Данило Гетманцев в ефірі «Українського радіо» заявив, що проєкт бюджету не має підтримки «в тому вигляді, у якому цого подав Мінфін».

«Може, навіть і 200 голосів немає. Але в першому читанні ми голосуємо не проєкт бюджету, не текст проєкту бюджету. Ми голосуємо наші поправки та пропозиції до проєкту бюджету. Тому я вважаю певними маніпуляціями розмови про те, вистачить чи не вистачить голосів депутатам», ─ заявив він.

На думку нардепа, Міністерство фінансів припустилося багатьох помилок, коли готувало проєкт бюджету.

«На те ми й народні депутати і на те є комітет з питань бюджету та комітет з питань фінансів, аби виправити ці помилки. Відповідні пропозиції та поправки були подані народними депутатами до проєкту до 1 жовтня. Справді, пропозицій багато. Але я вважаю, що ми повинні довести цей бюджет до ладу і зробити нормальний документ на наступний рік, попри таку дещо незрозумілу позицію Мінфіну. Депутати розуміють, що бюджетний процес треба продовжувати і проєкт закону про бюджет треба підтримувати в першому читанні, відправляти до Кабінету міністрів, а далі вже визначатися. Бо якщо Кабмін не зробить роботу над помилками, якщо Мінфін знову припуститься таких жахливих помилок, як були, то тоді у другому читанні нардепи не будуть підтримувати проєкт бюджету», — запевнив Гетманцев.

Згодом Железняк повідомив, що бюджетний комітет Ради таки не зібрався.

«11 людей з 18 необхідних, кворуму немає, засідання не відбулося. Бюджету в жовтні не буде», — написав він у Telegram-каналі.

Нардеп від «Слуги народу» Роман Каптєлов у коментарі «РБК-Україна» уточнив, що кворум був відсутній через велику кількість хворих депутатів.

«Багато нардепів захворіли. Так, коронавірусом, але деталей не знаю. [Голова комітету Юрій] Арістов відкрив комітет, кворуму немає, закрив і сказав, що поки чекаємо. До держбюджету було подано приблизно 2 305 правок. Зараз секретаріат дасть якісь граничні дати і повідомить завчасно», — зауважив депутат.

Зазначимо, раніше «РБК-України», посилаючись на власне джерело, повідомило, що в понеділок, 19 жовтня, комітет може зібратися на ще одне засідання.

«Треба уточнювати у керівництва. Зважаючи на таку ситуацію з вірусом, дуже складно. Нам доводиться проводити засідання у відкритому режимі, тобто в режимі збирання людей, тому дуже важко зараз дати якусь інформацію... Поправок менше [ніж про це повідомлялося раніше], але їхня остаточна кількість буде відома після засідання комітету», — розповіло джерело.