Новини

Посол Німеччини в Україні: Для виборів на окупованій території Донбасу немає передумов

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Дівєєв Сергій / УНІАН

Очільниця посольства Німеччини в Україні Анка Фельдгузен вважає, що вибори на окупованій частину Донбасу найближчим часом не відбудуться, бо для цього «немає передумов».

Про це вона заявила в інтерв’ю «Європейській правді».

«І в самому «Мінську», і в формулі Штайнмаєра йдеться про те, що БДІПЛ ОБСЄ має спостерігати за цими виборами — так, як це відбувається на кожних звичайних виборах в Україні. Але ОБСЄ надсилає свою місію лише за умови, що ситуація є безпечною, якщо є законодавство, якщо усі партії мають можливість проводити кампанію, мають доступ до медіа на території, де проводяться вибори тощо. Нічого цього на цих територіях немає — починаючи з безпеки. А отже, не може бути місії ОБСЄ, та й виборів не буде», — пояснила Фельдгузен.

На її думку, головною проблемою «Мінська» є одночасне дотримання домовленостей та створення умов для проведення виборів на Донбасі.

«Як саме вийде вирішити цю головоломку — покаже час. Особисто для мене є однозначним: контроль над кордоном має першочергове значення. І не тільки для мене — канцлерка Ангела Меркель на саміті в Парижі саме через це сказала, що Мінські домовленості «не висічені в камені», — зазначила посол.

Окремо Фельдгузен прокоментувала ідею залучити миротворців для вирішення ситуації на Донбасі.

«Це був би чудовий варіант — мати миротворчу місію, яка, звісно ж, контролюватиме кордон, але погодити її непросто. Обидві сторони мають дати на це згоду. Я думаю, що цей варіант лишається десь «на підкірці». Але зараз він не є частиною переговорів», — резюмувала вона.