Новини

UkraineWorld: Публікації у Twitter Шарія, Портнова та Лукаш найбільше поширюють боти та проросійські сторінки

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Facebook / Анатолий Шарий

Публікації у Twitter чиновників часів Януковича Андрія Портнова та Олени Лукаш, а також Анатолія Шарія у соцмережі переважно поширюють підозрілі акаунти, схожі на ботів.

Про це йдеться у дослідженні проєкту UkraineWorld від української організації Internews.

Згідно з результатами дослідження, пости у Twitter Анатолія Шарія переважно поширюються акаунтами, які публікують проросійську та пропутінську пропаганду. Проєкт проаналізував 200 різних підписників Шарія у Twitter, із яких лише 45 визнали нормальними. 72 сторінки дуже схожі на ботів, а ще 83 — без жодної особистої інформації або фотографій власника акаунту.

Також із проаналізованих сторінок 96 мали власну назву із просто випадкових чисел та букв, наприклад @quY2bLTSP2OVQ6Y, @OxDo0dxDlTqzO2L, @67hwx9ucpY2n5zL, @OxDo0dxDlTqzO2L та інші.

«Навряд чи реальна людина створила би обліковий запис із таким довгим і складним логіном для запам’ятовування та багаторазового набору тексту», — зазначають автори.

Ще однією особливістю була величезна кількість публікацій різними підозрілими акаунтами, яка вираховується сотнями тисяч постів. У середньому це становило близько 175 публікацій щодня.

«Усі ці акаунти — і, ймовірно, сотні інших — мають схожі риси. Вoни масово ретвітять чужий контент; вони поєднують прокремлівську риторику з розважальними публікаціями (домашні тварини, меми, смішні відео і т. д.); а також у них явна прокремлівська приналежність», — пояснюється у дослідженні.

Схожа ситуація і у Портнова з Лукаш. Більшість підписників Портнова є також підписниками і лідера «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука і поширюють часто проросійський контент. Вони також характеризуються великою частотою публікацій — до 180 твітів щоденно.

Аналіз акаунтів 200 випадкових підписників Лукаш показав, що 67 з них із великою ймовірністю є ботами, а 45 не мають жодної особистої інформації. Водночас дослідження виявило, що Портнов та Лукаш мають 4 179 спільних підписників. Це 24,5% від усієї кількості підписників Лукаш та 43,1% — Портнова.

Схожу процедуру провели і з акаунтом нардепа від «Слуги народу» Олександра Дубінського. Із 200 випадкових його підписників 47% були з великою ймовірністю ботами, а 36% не мали жодної особистої інформації. Лише 17% акаунтів були справжніми.