Новини

Трамп в ООН зажадав покарати Китай за коронавірус. Китайський лідер закликав до співпраці

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Thomas Peter-Pool / Getty Images

На 75-й сесії Генасамблеї ООН Дональд Трамп вимагав покарати Китай за поширення «нової чуми». Сі Цзіньпін навпаки закликав разом боротися із коронавірусом і обіцяв допомогу.

Як повідомляє Reuters, Трамп закликав притягнути Китай до відповідальності за пандемію, а китайський лідер Сі Цзіньпін заявив, що його країна готова допомогти в боротьбі і не має наміру вести ні з ким ані холодну, ані гарячу війну.

У своєму виступі Трамп заявив, що Китай халатно допустив поширення вірусу по всьому світу. «Ми повинні притягнути до відповіді країну, яка випустила цю нову чуму в світ! Уряд Китаю і ВООЗ, яка підконтрольна Китаю, помилково заявили, що відсутні докази передачі вірусу від людини до людини. У перші дні вірусу Китай зупинив поїздки всередині країни, дозволяючи при цьому літакам залишати Китай і заражати світ», — сказав американський президент.

В кінці виступу Трамп пообіцяв перемогти вірус і поширити вакцину.

Представляючи виступ Сі Цзіньпіна, посол Китаю в ООН Чжан Цзюнь сказав, що КНР «рішуче відкидає безпідставні звинувачення» США.

«Ми ніколи не будемо прагнути до гегемонії, експансії і створення сфер впливу. Ми виступаємо за вирішення розбіжностей і конфліктів шляхом діалогів і переговорів», — заявив китайський лідер. Сі Цзіньпін повідомив про виділення $50 млн на підтримку плану ООН з гуманітарного реагування на пандемію.

«Перед обличчям вірусу ми повинні зміцнити солідарність і разом подолати це. Ми повинні слідувати вказівкам науки, повною мірою використовувати провідну роль Всесвітньої організації охорони здоровʼя і почати спільні міжнародні заходи, щоб перемогти цю пандемію. Будь-які спроби політизувати питання або таврувати його мають бути відхилені», — заявив Сі Цзіньпін.