Новини

Зеленський пояснив, на що витрачають кошти з «коронавірусного» фонду, і похвалився зростанням податкових надходжень

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Пресслужба Офісу президента України

Україна витратила з Фонду боротьби з коронавірусом понад 20% коштів і починає «потроху відкривати» програми, з яких забирали гроші заради «спокою».

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на брифінгу у Житомирській області, де він 8 вересня перебуває з робочим візитом.

«Трохи понад 20% COVID-фонду витрачено. До COVID-фонду забиралися кошти з інших програм, щоб ми були спокійні. І ми говорили, що деякі речі, які будуть повʼязані принаймні з лікарнями, з тими чи іншими програмами, ми потроху відкриватимемо. Що стосується деяких доріг, на які були витрачені кошти, то, по-перше, і це правда, є деякі важливі інфраструктурні речі. Наприклад, до деяких лікарень потрібно доїхати, і багато коштів витрачено на дороги, які ведуть до опорних лікарень або до шкіл, і це потрібно робити», — сказав він.

За словами Зеленського, щомісяця з COVID-фонду витрачаються мільярди на підтримку українських громадян, пенсіонерів, людей, які не отримують зарплату.

«На державних підприємствах у період COVID люди отримують зарплату, шахтарі отримують зарплату тоді, коли все зупинено у світі, впав і експорт, й імпорт», — додав глава держави.

Також президент наголосив, що, попри складну ситуацію у світі через пандемію COVID-19, в Україні фінансово-економічна ситуація «більш-менш стабільна і контрольована».

«Ми знаємо, що відбувається з грошима і скільки не вистачає. Але ми маємо розуміти, що в усьому світі багато підприємств закриті через COVID, багато людей втратили робочі місця, позбулися зарплат. Давайте просто це спокійно визнавати і боротися з цими проблемами», — зазначив він.

Водночас Зеленський повідомив, що податкові надходження за час пандемії коронавірусу зросли.

«Впали доходи на митниці, хоча вона більш-менш почала виходити на рівень тих сум, які їй ставило Міністерство фінансів як завдання. Податкова показує серйозні результати, збільшили надходження податків, і це про щось говорить. Якщо в нас у COVID-період податкові надходження збільшилися десь у півтора раза, то у мене велике запитання: що ж тоді, коли держава працювала, де всі ці гроші?» — зауважив президент.