Новини

У ВООЗ назвали сильні сторони політики Швеції щодо коронавірусу. Це довіра між урядом і громадськістю та ставка на свідомість

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

DIALOG Entwicklung / Flickr

У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що саме на досвід Швеції у боротьбі з коронавірусом, попри всі його вади, слід орієнтуватися. Про це розповів спецпредставник організації Девід Набарро в ток-шоу Magic drive with Ryan Bridge.

За словами Набарро, шведський досвід боротьби з коронавірусом, який ще слід ретельно дослідити, має дві сильні риси — це відмова від повного локдауну і ставка на свідомість громадян, які засвоюють певну поведінку для зменшення вірусної загрози.

«Ви робите усе можливе, щоб уникнути локдауну, і в цьому, я думаю, порівняння зі Швецією та іншими країнами, які можуть продовжувати роботу без серйозних локдаунів, — це правильне порівняння й мета для майбутнього», — сказав він.

Швецію часто критикували за політику «колективного імунітету», яка виключала локдауни та інші обмеження й робила ставку на свідомість громадян, в той час як більшість інших європейських країн ввели суворі правила соціальної дистанції, масковий режим та інші обмеження, закрили підприємства тощо.

Загалом у Швеції зафіксовано 84 тис. випадків коронавірусу та 5,8 тис. смертей від ускладнень хвороби.

«Ключовим моментом в їхньому підході було те, що уряд зміг довіряти громадськості, а громадськість змогла довіряти уряду. Там, де у вас є довіра між громадянами й урядом, ви отримуєте хороший результат», — пояснив Набарро.