Новини

Bihus.Info: МОЗ за три місяці не закупив для медиків костюми та окуляри для захисту від коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністерство охорони здоров’я витратило на закупівлю засобів захисту для медиків менше 37 млн гривень (1,5% від виділених 2,4 млрд гривень із Фонду боротьби з COVID-19).

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

За даними журналістів, після виділення грошей у травні станом на 20 серпня у повному обсязі закупили тільки респіратори і захисні щитки, частину масок і рукавичок. Щодо решти товарів (медичний одяг, захисні окуляри) торги або не відбулися через відсутність пропозицій, або взагалі не були оголошені.

На запит розслідувачів у державному підприємстві «Медичні закупівлі України», через яке проводяться усі закупівлі МОЗ, запевнили, що здійснюють закупівлі «максимально прозоро, вчасно та без зволікань».

«Можливі затримки виникають через необхідність погоджувати технічні характеристики товарів до закупівлі та окремо результат кожної закупівлі органом управління», — йдеться у відповіді ДП.

Водночас журналісти ще під час погодження документів на виділення коштів з Фонду виявили, що ціни на необхідні медикам товари в них завищені фактично на кожну одиницю з переліку. Після затвердження бюджету «Медичні закупівлі України» вже на перших торгах почали знижувати ціни.

«Досі не оголошено торги на закупівлю захисних костюмів, на яку МОЗом передбачено найбільшу частину з виділеної з Фонду суми — 2 мільярди 135 тисяч гривень. У міністерстві зарезервували по 488 гривень за один костюм. Проте, якщо порівняти ціну, за якою такі ж за характеристиками костюми закуповують благодійники, то різниця на цілій партії понад мільярд гривень. Окрім того, ДП раніше, ще до виділення коштів з Фонду, намагалось купити їх по 245 гривень за штуку. Але тоді МОЗ скасував їхню угоду і знайшов іншого постачальника вже з іншими костюмами — китайськими, і іншими цінами — вдвічі вищими», — пише Bihus.Info.

За даними «Медичних закупівель України», 29 липня до МОЗ було направлено оновлені й відповідні пропозиціям на ринку вимоги до технічних характеристик костюмів.

Окремо розслідувачі нагадали, що в липні Кабмін додатково виділив 11 млрд гривень із Фонду з боротьби з COVID-19 для Міністерства охорони здоров’я на закупівлю обладнання для опорних лікарень та доплат лікарям.