Новини

«Дуже крутий хлопець». Глава МОЗ Степанов назвав «замовним» розслідування Bihus.Info про його нового заступника Іващенка

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

«Бабель»

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов назвав «замовним сюжетом» розслідування Bihus.Info про його нового заступника Ігоря Іващенка, який, за даними журналістів, за часів президента-втікача Віктора Януковича займався медичними закупівлями. Про це Степанов заявив в інтерв’ю «Новое время».

«Матеріал, на який ви посилаєтеся, я бачив, ніякого стосунку до журналістики він не має. Це замовний сюжет і будь-яка адекватна людина це зрозуміє», — заявив міністр.

Коментуючи інформацію журналістів про те, що незадовго до призначення Іващенка власник компанії «Лінк-Медитал», в якій той працював, щодня відвідував міністерство, Степанов повідомив: «Багато хто приїжджає в МОЗ».

Степанов розповів, що Іващенко у МОЗ займається питання трансплантації та міжнародними відносинами. «Ми з ним познайомилися в Одесі. Він дуже крутий хлопець, який глибоко розбирається в медицині, і його сприймає медична спільнота […] Я дуже задоволений кроками, які ми з ним робимо», — наголосив міністр.

Про що йдеться?

Наприкінці липня журналісти Bihus.Info опублікували розслідування про нового заступника Степанова Іващенка. Вони розповідають, що 2013 року у МОЗ, який тоді очолювала Раїса Богатирьова, створили тендерний комітет із держзакупівель, який очолив її заступник Роман Богачов. Богачов прийшов до міністерства зі свою командою, у складі якої й був Іващенко.

Сам Іващенко розповів, що у МОЗ займався закупівлями ліків проти раку, ВІЛ та туберкульозу. Журналісти звернули увагу, що вже у 2014 році, після звільнення і втечі Богатирьової зʼясувалося, що саме на цих напрямках вартість ліків завищувалася в десятки разів.

Також журналісти зʼясували, що Іващенко був комерційним директором компанії «Лінк-Медитал», яка закуповує медичні препарати за кордоном і продає в Україні. Компанія має європейську «прокладку» — угорську фірму Immedex, яку очолює рідна сестра власника «Лінк-Медитал». Саме на цю компанію, як стверджують журналісти, «Лінк-Медитал» «роками перекачував мільйони гривень переплат за ліки для українських лікарень». При цьому, сам Іващенко заявив, що ніколи не мав стосунків з угорською компанією.

Крім того, розслідувачі Bihus.Info зафіксували неодноразові зустрічі власника «Лінк-Медитал» Олексія Баришевського з Іващенком, а також візити Баришевського до будівлі Міністерства охорони здоровʼя.