Новини

В анексованому Криму політв’язня змушували проголосувати за поправки про обнулення термінів Путіна

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Крымская солидарность

В анексованому Криму політв’язня — кримського татарина Сейтумера Сейтумерова, якого утримують у справі «Хізб ут-Тахрір», змушували проголосувати за поправки до Конституції Росії.

Про це заявив адвокат Едем Семедляєв, повідомляє «Кримська солідарність».

25 червня Сейтумерова доставили зі слідчого ізолятора до психіатричної лікарні у Сімферополі. За словами адвоката, на другу добу політв’язню запропонували взяти участь у голосуванні щодо змін до російської Конституції.

Але Сейтумеров відмовився, з чим працівники лікарні не погоджувалися і наполягали на тому, щоб заарештований кримський татарин переписав заяву.

«Принесли йому папір для того, щоб він висловив свою думку з приводу голосування щодо змін до Конституції […] Він написав, що є політвʼязнем, є кримським татарином і громадянином України. Не бажає брати участь у будь-яких голосуваннях, тим більше в голосуванні за зміни до Конституції Росії. Це дуже сильно обурило співробітників психіатричної лікарні. Вони попросили його переписати цю заяву без вказівки того, що він є політвʼязнем, що він є кримським татарином, але він категорично відмовився, вказавши на те, що у всіх заявах з моменту арешту він це вказує і буде вказувати і надалі», — розповів адвокат.

Російські силовики затримали Сейтумера Сейтумерова в Бахчисараї 11 березня під час чергових обшуків. Наступного дня Київський райсуд в Сімферополі заарештував його і двох його родичів: рідного молодшого брата і дядька. Так зʼявилася «третя бахчисарайська група» у «справі Хізб ут-Тахрір».