Новини

Мін’юст готує корективи до закону про люстрацію. На держслужбу можуть повернутися чиновники часів Януковича та СРСР

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Bill Oxford / Unsplash

Міністерство юстиції готує корективи до закону про очищення влади від 2014 року, щоб привести його у відповідність до рішення Європейського суду з прав людини. Про це заявив міністр Денис Малюська на засіданні Конституційного суду.

За словами міністра юстиції, критерії закону про люстрацію не завжди застосовуються розумно і зважено, зокрема щодо осіб, які працювали в державних органах у часи Януковича та у Компартії до 1991 року.

Зокрема, рішення ЄСПЛ у 2019 році зазначало, що закон про люстрацію застосовується до дуже широкого кола осіб лише тому, що вони обіймали державні посади за часів певної влади, і не зважає на їхню особисту роль у антидемократичній діяльності.

«Люстрація чиновників Компартії й тих, хто працював за часів Радянського Союзу: спливло чимало років, і люструвати їх на 10 років абсолютно не актуально і необґрунтовано. Цю категорію осіб слід з закону виводити, вони не мають бути люстрованими, жодного державного інтересу тут немає», — заявив Малюська.

За словами міністра, у законі про автоматичну люстрацію слід залишити лише топчиновників — таких як члени уряду та керівники Адміністрації президента, які «з вірогідністю 99% впливали на формування державної політики в той час». До решти чиновників, вважає Малюська, треба застосовувати індивідуальний підхід.

«Законопроєкт передбачає створення спеціальної комісії, яка буде в індивідуальному порядку переглядати скарги люстрованих осіб і встановлювати у кожному конкретному випадку, чи той чиновник здійснював якісь дії чи приймав рішення, які були спрямовані на узурпацію влади Януковичем, чи створювали небезпеку для основ правопорядку», — підкреслив він.