Новини

Понад 60 країн хочуть розслідувати походження коронавірусу. Китай проти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Австралія, Південна Корея, Японія, Індонезія, Туреччина, Велика Британія, Росія, ПАР, країни Євросоюзу та інші підтримали спільний проєкт про необхідність провести розслідування походження коронавірусу.

Як пише ABC News, з такою вимогою напередодні засідання Всесвітньої асамблеї охорони здоровʼя в Женеві виступили 62 країни.

Держави вимагають дати «неупереджену, незалежну і всеосяжну оцінку». Ініціатором стала Австралія, і після її пропозиції Китай виступив з різкою критикою. Канберру звинуватили «в політичній атаці». Австралійські дипломати при цьому змогли домогтися підтримки країн ЄС. Україна також підтримала проєкт.

У заяві не згадуються Китай і місто Ухань, звідки епідемія почала поширюватися. З цієї причини США не підтримали заяву. Американські дипломати вимагають більш жорсткого формулювання і вимог встановити, як коронавірус виник в китайському Ухані. КНР не підтримує заяву з міркувань власного інтересу — не допустити незалежних експертів на свою територію.

Згідно із заявою, фахівці ВООЗ та Всесвітньої організації охорони здоровʼя тварин повинні встановити, як тварини стали джерелом вірусу, а також чи були проміжні господарі перед тим, як вірус потрапив до людей.