Новини

«Проект»: Кремль хоче ввести голосування на виборах по пошті

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Пресслужба президента російської федерації

Адміністрація президента Росії Володимира Путіна підготувала законопроєкт, який дозволяє громадянам голосувати на виборах різних рівнів дистанційно, зокрема поштою. Про це повідомляє російське видання «Проект», посилаючись на джерела в партії влади, Думі та Кремлі.

За даними ЗМІ, документ внесуть на розгляд Держдуми вже найближчими днями, це зроблять депутати від партії «Единая Россия».

Ідеться про поправки в закон «Про основні гарантії виборчих прав». Вони дозволять Центрвиборчкому вводити механізми голосування в умовах карантину «для охорони здоровʼя громадян».

Серед механізмів: голосування поштою, електронне голосування та інші форми проведення виборів поза виборчими дільницями.

Крім цього, закон може дозволити проводити голосування достроково на виборах Думи і президента.

За словами співрозмовників видання, нові форми голосування можуть знадобитися, щоб не скасовувати єдиний день голосування восени, якщо до того моменту в якихось регіонах доведеться зберігати карантин.

Але, з іншого боку, така форма голосування в цілому вигідна владі — вона може дозволити краще контролювати результат.

Крім єдиного дня голосування, нові форми можуть стати в нагоді також під час загальноросійського голосування за Конституцією, яка передбачає «обнулення» президентських термінів Путіна.