Новини

Ексголова уряду Каталонії Пучдемон здався владі Бельгії, але його відпустили

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Wikipedia / Chatham House

Колишній голова автономного уряду Каталонії Карлес Пучдемон добровільно здався бельгійській владі. Про це повідомляє ВВС.

14 жовтня Верховний суд Іспанії видав новий ордер на арешт каталонського політика. Через це Пучдемон у пʼятницю зʼявився в прокуратуру Брюсселя у супроводі своїх адвокатів. Він заявив, що не згоден з вимогами Іспанії і не має наміру повертатися в Іспанію добровільно.

При цьому Пучдемону повідомили, що ордер — не дійсний, бо складений іспанською мовою, а за бельгійськими законами такі документи приймаються тільки англійською або однією з офіційних мов країни — французькою, фламандською чи німецькою.

Очікується, що іспанська влада наступного тижня надішле новий ордер, а до тих пір Пучдемона відпустили під особисте зобовʼязання. Ніяких інших обмежень свободи на нього не накладали.

Хто такий Пучдемон?

Каталонський журналіст і політик. Президент Женералітету Каталонії в 2016—2017 роках. 27 жовтня 2017 року його усунули з посади президента Женералітету Каталонії за порушення Конституції Іспанії та проведення незаконного референдуму восени 2017 року. Сам Пучдемон вважає себе законним президентом Женералітету, а свій уряд — законним урядом Каталонії у вигнанні. Політик утік до Бельгії, звідки Іспанія домагається його видачі.