Новини

Ціна на нафту може злетіти до $100 за барель через атаки дронів у Саудівській Аравії

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Daniel Acker / Bloomberg via Getty Images

Трейдери й аналітики прогнозують стрибок цін на нафту на $5—10 за барель при відкритті торгів у понеділок, 16 вересня, йдеться в публікації Reuters.

Якщо ж Саудівська Аравія не зможе швидко відновити постачання нафти, то в довгостроковій перспективі ціни можуть піднятися до $100 за барель, заявили вони. Станом на 13 вересня світові ціни на нафту марки Brent становили близько $60 за барель.

Напади на два заводи в центрі нафтовидобувної промисловості в суботу вивели з ладу понад половину видобутку саудівської нафти, або 5% світових поставок.

Джерела в галузі повідомляють, що для повного відновлення виробництва можуть знадобитися тижні.

«Ринок може побачити повернення ціни до $100 за барель, якщо проблема не буде вирішена в короткостроковій перспективі. Ціни на нафтопродукти будуть високими, особливо — на мазут з високим вмістом сірки, враховуючи той факт, що цей продукт нафтопереробки найбільш тісно повʼязаний із саудівською нафтопромисловістю», — такий коментар дав Reuters Грег Ньюман, один з генеральних директорів Onyx Commodities.

Saudi Aramco називає свій НПЗ найбільшим у світі. Завод може переробляти до 7 млн барелів на день. Раніше він уже ставав обʼєктом спроб здійснення терактів з боку «Аль-Каїди». Останній раз терористи-смертники здійснили невдалу спробу теракту в лютому 2006 року.

Обʼєднані Арабські Емірати чекають висновків розслідування, проведеного Саудівською Аравією у звʼязку з атаками безпілотників в суботу. Ринок Саудівської Аравії є основним ринком збуту для виробників ОАЕ.