Новини

У Нідерландах виправдали лікарку, яку обвинувачували в порушенні процедури евтаназії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Michel Porro / Getty Images

У Нідерландах виправдали лікарку, яку раніше обвинувачували в евтаназії жінки з деменцією. Обвинувачі вважали, що хвора не мала можливості зробити свідомий вибір. Про це повідомляє Reuters.

Суддя Гаагського районного суду встановив, що пацієнтка виразно просила про евтаназію на ранішній стадії хвороби, і лікарка діяла у повній відповідності до закону, попереджаючи своїх колег та родичів хворої.

Справу вели як перевірку правових аспектів евтаназії у Нідерландах, де сприяння самогубству та вбивство з жалю дозволено законом у чітко визначених межах і лише під наглядом професійних медиків. Обставини евтаназії обов’язково включають вираження пацієнтом нестерпних страждань та усвідомлення того, що він не одужає й бажає смерті.

Суд стосувався випадку 74-річної жінки з хворобою Альцгеймера. Пацієнтка написала заповіт, у якому прохала зробити їй евтаназію, якщо її стан погіршиться і вона стане залежною від догляду. Лікарка вмертвила жінку зі згодою та підтримкою її родини. Проте були сумніви, чи хвора бажала померти саме в той момент.

«Суд постановив, що лікар не потребував підтвердження чинного бажання евтаназії пацієнта», — йдеться в заяві суду.