Новини

«Голос Америки»: Пінчук заплатив за лобіювання інтересів Януковича майже $6 млн у 2012 році

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Палінчак Михайло / УНІАН

Український бізнесмен Віктор Пінчук заплатив близько $5,7 млн за послуги американських лобістів, які працювали на Віктора Януковича у 2012 році. Про це йдеться в матеріалі «Голосу Америки», що базується на свідченнях колишнього радника експрезидента США Барака Обами Грега Крейга у суді.

За даними журналістів, Пінчук платив за роботу юристів двох фірм — американської Skadden іа британської FTI. Першій він заплатив $4,6 млн, переказуючи гроші через Пола Манафорта.

«Бізнесмен платив не лише за послуги з написання звіту [із назвою Veritas, що стосувався засудженої в Україні Юлії Тимошенко]. Він оплачував поїздки юристів до України та Європи, включно з перельотами у бізнес-класі, проживанням у найдорожчих готелях Києва і добовими», — йдеться в матеріалі «Голосу Америки».

За роботу лондонської піар-фірми FTI Віктор Пінчук платив із травня по грудень 2012 року. Місяць їхньої роботи коштував 90 тис. фунтів стерлінгів плюс покриття додаткових витрат і податків, тож загальна сума становила щонайменше 720 тис. фунтів. Як пише видання, за тодішнім курсом це понад $1,1 млн. Таким чином, за відбілювання репутації Януковича Пінчук заплатив щонайменше $5,7 млн.

Сам Пінчук заперечує, що має стосунок до проєкту Veritas, але його прізвище зазначене в деяких документах. Також його прізвище звучало на кожному судовому засіданні проти Грега Крейга, якого звинувачували в приховуванні роботи на Януковича.

«Голос Америки» зазначає, що звертався за коментарем до пресслужби Пінчука, але там не відповіли.