Новини

Зеленський подав законопроєкт про скорочення в Раді. Депутатський корпус можуть зменшити до 300 осіб

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про зменшення кількості депутатів і перехід до пропорційної системи виборів. Згідно з документом, що позначений як «невідкладний», депутатів має бути 300, а не 450, а мажоритарна система скасовується.

Законопроєкт № 1017 передбачає зміни до двох статей Конституції, зокрема до 76-ї, що регламентує склад Верховної Ради — чотириста п’ятдесят народних депутатів. Крім того, пропонується доповнити статтю 77 положенням «Верховна Рада України обирається за пропорційною виборчою системою».

Законопроєктом пропонується ввести вимогу обовʼязкового володіння українською мовою для народних депутатів. У разі ухвалення документу чинний депутатський склад не зміниться — новації запрацюють для Ради Х скликання.

Раніше про необхідність зменшення складу Ради до 300 депутатів говорили в партії «Голос», пояснюючи, що це відповідатиме принципам народовладдя, коли один депутат представлятиме приблизно 100 тис. виборців. Також у партії запевняли, що це дозволить знизити навантаження на державний бюджет.