Новини

В Ісландії встановили меморіальну дошку льодовику, який розтанув

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Chris Marquardt / Unsplash

В Ісландії вчені презентують першу в світі меморіальну дошку льодовику, який розтанув через глобальне потепління. Про це пише The Guardian.

Йдеться про льодовик Окьокулл, який був одним із найдавніших у горах Ісландії. Вікінги називали його Мертвим Тролем. У 1901 році льодовик покривав 38 квадратних кілометрів гірського схилу на заході Ісландії, до середини XX століття він скоротився майже до пʼяти квадратних кілометрів, а до 2014 року взагалі втратив статус льодовика.

Для того, щоб увічнити памʼять про льодовик Окьокулл і сотні інших, які через глобальне потепління перебувають під загрозою зникнення, дослідники з Ісландії та США створили меморіальну дошку. Її офіційно відкриють на церемонії 18 серпня на місці, де колись розташовувався льодовик. Головне завдання дошки — передати послання майбутньому поколінню.

Меморіальна дошка льодовику Окьокулл

Rice University

«Окьокулл — це перший ісландський льодовик, що втратив свій статус. У найближчі 200 років усі наші льодовики можуть пройти цей шлях. Цей памʼятник має стати визнанням того, що ми бачимо проблему і повинні її вирішити. Чи вдасться нам це зробити, дізнаєтеся тільки ви», — йдеться на меморіальній дошці.

Внизу дошки напис «415 ppm СО2»— це концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі.

Також підкреслюють, що меморіальна дошка стане частиною туристичного туру, який буде починатися в Рейкʼявіку і приведе учасників до камʼянистої місцевості, де колись простягався льодовик.