Новини

Держкіно показало трейлер фільму «Заборонений» про Василя Стуса

Дата:

Скриншот

Державне агентство з питань кіно презентувало перший трейлер фільму «Заборонений» про українського поета та представника дисидентського руху Василя Стуса. Відео опубліковане на Facebook агентства.

Василь Стус

У 1980 році Стус був засуджений до 10 років тюрми і 5 років заслання за звинуваченням у виготовленні, зберіганні та розповсюдженні антирадянської літератури. Після призначення Медведчука адвокатом Стуса поет відмовився від його послуг. Під час судового процесу Медведчук визнав «провину» Стуса, але просив суд звернути увагу на фізичний стан підсудного і його досягнення в роботі на київських підприємствах. Стус помер 4 вересня 1985 року в тюремному карцері колонії Перм-36 у Росії.

У кінопрокат фільм про останні роки життя Василя Стуса вийде 5 вересня. Картину створила компанія UM-GROUP за державної підтримки, дистрибуцією стрічки займається компанія B&H Distribution.

Фільм описує останні роки життя Стуса, його боротьбу з системою і спроби опублікувати останню збірку віршів, яку він намагався передати з вʼязниці на свободу. Сума державної фінансової підтримки картини становить 19,5 млн грн, при загальній вартості виробництва 38,1 млн грн.

Режисер фільму — Роман Бровко, продюсер — Артем Денисов, авторами сценарію виступили Сергій Дзюба й Артемій Кірсанов. У головних ролях: Дмитро Ярошенко, Віталій Салій, Олег Масленніков, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Діана Розовлян.

Скандал з Медведчуком

Улітку 2018 року актор Геннадій Попенко, який брав участь у зйомках, заявив, що продюсери стрічки видалили частину сценарію після «дзвінка зверху». Йдеться про сцени суду, в яких фігурував ексглава Адміністрації президента Віктор Медведчук — у 1980 році він був державним адвокатом Стуса.

Фігурувала також і версія про те, що сцени попросив видалити син Стуса Дмитро. Однак у коментарі theБабелю він цю інформацію спростував. Але ситуація з начебто вилученням сцен про Медведчука викликала широкий резонанс у соцмережах. Премʼєр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству культури і Державному агентству з питань кіно зустрітися з творцями фільму про Василя Стуса та розібратися з ситуацією навколо сценарію картини.

Після того як ситуація набула розголосу, знімальна група офіційно заявила, що сцену з Віктором Медведчуком повернуть.