Новини

Google розслідує витік понад тисячі розмов користувачів з «розумними колонками» Home та голосовим асистентом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

VCG / VCG via Getty Images

Google розслідує витік близько однієї тисячі розмов користувачів «розумних» колонок Google Home та сервісу Google Assistant, пише BBC Україна.

Напередодні бельгійський телеканал VRT News повідомив, що отримав у розпорядження близько тисячі аудіозаписів із пристроїв користувачів з Бельгії та Нідерландів. У Google пояснили, що йдеться про записи, які компанія надсилає експертам-лінгвістам, щоб ті допомагали програмі краще розуміти різні мови та вдосконалювати технологію розпізнавання мовлення.

Зазначають, що переважна більшість записів — це короткі аудіокліпи, які записувалися в момент, коли користувачі вимовляли фразу “OK Google” і давали голосовому асистенту певні команди. Водночас понад 150 аудіозаписів — це «розмови, які не повинні були бути записані», оскільки фраза “OK Google” у них не звучала.

За словами представників телеканалу, йдеться про різноманітні суперечки між людьми, «розмови в спальні», спілкування батьків та дітей, а також про телефонні розмови. У частині з цих розмов лунали, зокрема, і конфіденційні дані.

У Google пояснили, що функція аудіозапису могла вмикатися випадково: коли користувачі промовляли фрази, схожі на “OK Google”. Програма розпізнавала їх помилково й активувала «розумні» колонки. При цьому відмовитися від надсилання записів експертам не можна, оскільки це «критично важливий» елемент удосконалення програм з розпізнавання мовлення. Наразі компанія зʼясовує, як записи, надіслані одному з експертів, потрапили до телеканалу VRT News.