Новини

Зеленський зареєстрував у Раді законопроєкт про люстрацію. Текст документу

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Адміністрація Президента України

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону про внесення змін до закону «Про очищення влади» (люстрацію). Інформація розміщена на сайті парламенту, де можна скачати сам законопроєкт та порівняльну таблицю чинного закону та пропонованих змін.

Законопроєкт позначений як терміновий. Його передали на розгляд Комітету з питань правової політики та правосуддя.

Зеленський пропонує розширити строки дії закону про люстрацію, додавши період президентства Петра Порошенка — з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.

Також президент пропонує розширити перелік посад, які підпадають під люстрацію: президента України, усіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів уряду, генерального прокурора, голів СБУ та Служби зовнішньої розвідки, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівників оборонних підприємств, голови Нацбанку, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення, а також начальника Генерального штабу.

Також це стосується члена Вищої ради юстиції, члена Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, голови Державної судової адміністрації, його заступника та суддів, які ухвалювали рішення з порушенням Конвенції про захист прав людини.

Люстровані особи не зможуть балотуватися в президенти, народні депутати, депутати місцевих рад, займати посади голів міст, селищ та сіл. Подаючи документи на реєстрацію в ЦВК на участь у будь-яких виборах, кандидати мають подавати виписку про те, що не підпадають під дію закону про люстрацію.

Також у проєкті зазначено, що адвокатом не може працювати людина, що падпадає під дію закону про люстрацію.