Новини

6 років за ґратами отримав чоловік, якому передавали $1 млн за закриття справи Онищенка

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Matthew Ansley / Unsplash

Голосіївський районний суд Києва виніс вирок Сергію Лаврову, який у 2016 році запропонував екснардепу Олександру Онищенку закрити «газову справу» в антикорупційній прокуратурі за $1 млн. Чоловіка засудили до 6 років вʼязниці. Про це у Twitter повідомила прессекретар Генерального прокурора Лариса Сарган.

«Памʼятаєте «родича» керівника САП Холодницького, який за мільйон баксів пропонував нардепу Онищенку вирішити питання про закриття «газової справи»? Прокурори вирішили. За КПК. У Голосіївському райсуді. Вирок— 6 років за ґратами», — написала Сарган.

Про що мова?

У 2016 році Сергій Лавров запропонував Олександру Онищенку закрити «газову справу» в антикорупційній прокуратурі з допомогою його «родича» Назара Холодницького. Спочатку йшлося про хабар в $1 млн 200 тис. Інформацію про суму хабара Лавров начебто написав у Viber. Онищенко, зі свого боку, нібито показав листування депутату Київської облради від БПП Віталію Карлюку, з яким перебував у дружніх стосунках, і той порадив написати заяву у правоохоронні органи.

Далі, як йдеться у матеріалах справи, 15 серпня 2016 Лавров підтвердив Карлюку зустріч у ресторані «Прага» на проспекті Академіка Глушкова в Києві, однак збільшив суму винагороди до $2 млн, а половина цієї суми мала статі авансом. При цьому Лавров нібито переконав Карлюка, що є двоюрідним братом керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури — Назара Холодницького.

На зустріч 8 листопада 2016 Карлюк прийшов зі спецзасобами для відеофіксації зустрічі. І на парковці ресторану «Прага» після виходу з автомобіля Карлюка Лавров був затриманий, а біля нього лежав пакет із $1 млн імітаційними купюрами.

З листопада 2016 Лавров перебуває під вартою, оскільки не вносив заставу.

Слідство встановило, що Лавров не має родинних зв’язків з Холодницьким. Тому йому пред’явлено обвинувачення у шахрайстві в особливо великих розмірах і підбурюванні до передачі неправомірної вигоди.