Новини

74 пташеняти та подвійні гніздування. Науковці заявили про рекордне розмноження рідкісних папуг какапо

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Wikimedia Commons

Департамент охорони природи Нової Зеландії підбив підсумки сезону розмноження рідкісних папуг какапо, яких залишилось лише 147 дорослих особин. Про це пише The Guardian.

Какапо — єдиний вид папуг, який не вміє літати. Середня тривалість їхнього життя становить 95 років. Какапо є також одним з найбільших папуг у світі — вага самців досягає 4 кг.

На думку науковців, сезон розмноження папуг у 2019 році став одним з найуспішніших за останні роки. Він може врятувати вид, оскільки став рекордним. На сьогодні в Новій Зеландії живе 147 дорослих особин какапо. Після сезону розмноження вилупилось 74 пташеняти, 60 з яких, як очікують біологи, доживуть до зрілого віку. Цього року відклали яйця 49 з 50 самок. Останній рекордний сезон розмноження був в 2016 році, коли вилупилися 37 пташенят.

«В останні два сезони була величезна кількість фруктів, яких не бачили протягом 50 років, і тому всі самиці какапо знали, що настав час розмножуватися, і насправді почали гніздитися набагато раніше, ніж звичайно. Це означає, що деякі з них могли гніздитися двічі», — розповів доктор Ендрю Дігбі, науковий радник програми з відновлення какапо Департаменту охорони природи.

Ще кілька сотень років тому папуги какапо були одними з найпоширеніших птахів у Новій Зеландії. Причиною їхнього вимирання стали шкідники та знищення традиційного середовища проживання через будівництво ферм.

Jake Osborne / Flickr

Оскільки зараз популяція суттєво зменшилась, кожна папуга має імʼя та підпорядковується одній з найбільш інтенсивних програм, яка слідкує за популяцією виду. Для кращого розмноження папуг дослідники висадили кілька сотень дерев риму — південного виду хвойних дерев, плодами яких харчуються какапо.