Новини

Венесуела 6 днів без світла: померли понад 20 пацієнтів лікарень, люди страждають від мародерів, обмінюються генераторами та навичками виживання

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Carlos Becerra / Bloomberg via Getty Images

У Венесуелі через масштабне відключення електроенергії загинула щонайменше 21 особа, у тому числі шестеро дітей. Після шостого дня кризи сусіди у містах країни обмінюються генераторами, контрабандою і навичками виживання, пише The Guardian .

Про смерті у Венесуелі через блекаут повідомив лікар і опозиційний політик країни Хосе Мануель Оліварес.

«Це не звичайні числа, це життя венесуельців, які не були б втрачені, якщо б не безпорадність [президента] Ніколаса Мадуро», — заявив він. За його даними, 15 пацієнтів померли в лікарні в північно-східному місті Матурин після того, як там погасло світло через розпочатий 7 березня блекаут. Дві новонароджені дитини померли в лікарні в столиці Каракас, одна з них страждала від серйозного недоїдання.

Оліварес зазначає, що кількість смертей зросте, оскільки справжні масштаби лиха стануть зрозумілі пізніше. Через припинення подачі електроенергії досі не було можливості звʼязатися з багатьма лікарнями.

Повсякденне життя у Венесуелі через блекаут

Масштабне відключення електроенергії зачіпає всі аспекти повсякденного життя венесуельців. Хоча в столиці є тимчасова влада, деякі райони страждають від мародерів, а школи та підприємства залишаються закритими у вівторок, 12 березня. Їжа гниє в холодильниках, лікарні щосили намагаються підтримувати роботу обладнання, а люди збираються на вулицях, щоб зловити мобільний сигнал.

Adriana Loureiro Fernandez / Bloomberg via Getty Images

У муніципалітеті Барута увечері 11 березня відключили електрику, і жителі зібралися разом, щоб поділитися досвідом та методами виживання. Один літній чоловік позичив свій генератор з кабелями, щоб сусіди могли зарядити телефони.

Зазвичай бензин у Венесуелі практично безкоштовний завдяки державним субсидіям. Але відключення електроенергії вивело з ладу багато насосів, і тепер у місті дефіцит палива. Заповнювати каністри на автозаправних станціях незаконно, тому люди часто змушені купувати паливо для генераторів на чорному ринку.

«Уряд називає це контрабандою — ми називаємо це виживанням», — сказала Кароліна. Жінка вирішила не називати своє прізвище, побоюючись репресій. Інший місцевий мешканець, який колись був фермером, вчить сусідів, як правильно солити мʼясо, щоб запаси продовольства зберігалися довше.

А Роза Елена збирає на вулиці лікувальне листя німа. Жінка страждає на діабет, і коли минулого черверга у Венесуелі погасло світло, вона почала хвилюватися, що відключення електрики зруйнує її запас інсуліну, який необхідно зберігати в холодильнику.