Новини

Астрономи виявили дивний обʼєкт на краю Сонячної системи. Він допоможе зрозуміти, як формуються планети

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Ko Arimatsu

Астрономи вперше виявили тіло радіусом 1,3 км на краю Сонячної системи. Цей обʼєкт допоможе пролити світло на процес формування планет. Про це пише PHYS.org.

Пояс Еджворта-Койпера являє собою сукупність невеликих небесних тіл, розташованих за орбітою Нептуна. Найвідомішим обʼєктом поясу Еджворта-Койпера є Плутон. Обʼєкти цього пояса зберігають первісні умови ранньої сонячної системи. Таким чином, астрономи вивчають їх, щоб дізнатися про початок процесу формування планет.

Передбачалося, що обʼєкти поясу Еджворта-Койпера з радіусами від 1 км до кількох існували й раніше, але вони дуже далекі, малі і тьмяні, щоб їх могли зауважити навіть провідні світові телескопи, як-от Subaru.

Тому дослідницька група на чолі з Ко Арімацу з Національної астрономічної обсерваторії Японії використовувала техніку, відому як «затемнення»: спостереження за великою кількістю зірок та за тінню обʼєкта, що проходить перед однією з них. Був проведений моніторинг близько 2 тис. зірок.

Аналізуючи дані, команда виявила момент, коли зірка здається тьмяною, оскільки вона прихована обʼєктом з поясу Еджворта-Койпера радіусом 1,3 км. Це підтвердило теорії, згідно з якими ці «зародки планет» спочатку повільно переростають в обʼєкти розміром з кілометр.

«Це справжня перемога для невеликих проектів. У нашої команди було менше 0,3% бюджету великих міжнародних проектів. У нас навіть не було достатньо грошей, щоб побудувати другий купол для захисту нашого другого телескопа! І нам вдалося зробити відкриття, яке було неможливим для великих проектів. Тепер, коли ми знаємо, що наша система працює, ми розглянемо пояс Еджворта-Койпера більш детально», — зазначив Арімацу.