Новини

РПЦ закликала інші помісні церкви підтримати Онуфрія та не визнавати Православну церкву України

Автор:
Олена Мельник
Дата:

УПЦ

Синод Російської православної церкви закликав інші помісні православні церкви не визнавати Православну церкву України, яку сформували на Обʼєднавчому соборі 15 грудня і предстоятелю якої Вселенський патріарх Варфоломій вручить Томос про автокефалію.

У журналах синоду РПЦ заявили про «антиканонічне і злочинне вторгнення Константинопольського патріархату на канонічну територію Української православної церкви» (Московського патріархату). Синод також вирішив закликати інші помісні православні церкви підтримати предстоятеля УПЦ МП митрополита Онуфрія та духовенство «у звʼязку з випробуваннями, які вони наразі переживають».

Синод РПЦ назвав «дискримінаційним» та висловив «глибоку стурбованість» через набуття чинності закону про перейменування церков, центр яких розташований у Росії. Саме згідно з ним громади УПЦ Московського патріархату зобовʼязані змінити свої назви і подати відповідні документи до органів влади. Російська православна церква заявила, що цей закон є «грубим порушенням принципу невтручання держави у внутрішні справи релігійних громад» і «вступає в суперечність із засадничими міжнародними документами про захист прав і свобод людини».