Новини

Медведчук погрожує заборонити прокат фільму «Стус» через суд

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

facebook.com

Представники колишнього глави Адміністрації президента Віктора Медведчука обіцяють подати до суду, щоб заборонити прокат фільму «Стус» («Птах душі»), якщо там буде недостовірна інформація про Медведчука. Про це йдеться в заяві його адвоката Ігоря Кириленка.

Адвокат вважає, що премʼєр-міністр Володимир Гройсман очолив «цинічну піар-кампанію» проти Медведчука. Мова йде про резонансну інформацію про те, що з фільму «Стус» прибрали сцену з Медведчуком, який був адвокатом поета в 1980 році. У соцмережах повідомляли, що епізод вирізали по дзвінку з «адміністрації Медведчука».

«До речі, взагалі незрозуміло, про яку «адміністрації» йде мова. Якщо про Адміністрації президента, то Медведчук не працює там з січня 2005 року», — зазначив адвокат.

На думку Кириленка, доручивши Міністерству культури і Державному агентству з питань кіно «не допустити підміни історичної правди», Гройсман , по суті, ввів цензуру і втрутився у творчий процес.

«Абсолютно очевидно, що головним мотивом запровадження цензури та відпрацювання політичного замовлення є бажання Гройсмана попіаритися на цій темі напередодні прийдешніх виборчих кампаній», — вважає адвокат.

Минулої пʼятниці актор Геннадій Попенко заявив, що частину сценарію, в якому фігурував Медведчук, продюсери стрічки видалили з «дзвінком зверху». За іншою версією сцени попросив видалити син Стуса Дмитро. Однак у коментарі Бабелю він цю інформацію спростував.

Ситуація з вилученням сцен про Медведчука викликала широкий резонанс у соцмережах. Після цього Гройсман доручив Мінкультури та Держкіно зустрітися з творцями фільму про Василя Стуса і розібратися з ситуацією навколо сценарію картини.