Новини

В Україні збільшать податки. Рада проголосувала за відповідний законопроєкт

Автор:
Ірина Перепечко
Дата:

В Україні збільшать податки до історичного рівня. Рада в цілому підтримала законопроєкт № 11416-д. Законопроєкт підтримали 247 парламентарів.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Під час засідання нардепи внесли до законопроєкту правку про те, що для військовослужбовців військовий збір залишать на рівні 1,5%. Для решти українців він становитиме 5%.

Законопроєкт про підвищення податків також передбачає:

Очікують, що такі податкові зміни мають принести в держбюджет у 2024 році 58 мільярдів гривень, а у 2025 — 137 мільярдів. Це потрібно, щоб закрити «дірку в бюджеті» і на необхідному рівні фінансувати українську армію.

Раніше зазначали, що частину з цих норм введуть «заднім числом» — з 1 жовтня, вони діятимуть до кінця того року, в якому завершиться воєнний стан. Водночас нардеп Железняк стверджує, що цього правила вже «фактично немає» — закон підпишуть пізніше, тому фактично для більшості платників оподаткування доходів заднім числом не буде. Проте наразі не зрозуміло, як механізм працюватиме із середини місяця.

Ярослав Железняк наголосив, що парламентарі під час голосування за законопроєкт про підвищення податків не проголосували за правку № 988, яка містила одразу кілька правок і мала фінально встановити, хто є платниками військового збору та винятки для окремих категорій громадян. Ця правка мала врегулювати реалізацію закону про підвищення податку на практиці.

Через те, що за правку № 988 не проголосували:

Що не так із законопроєктом про збільшення податків

Головне юридичне управління Верховної Ради проаналізувало законопроєкт № 11416-д. У висновку йдеться про те, що:

Що передувало

17 вересня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт № 11416д про збільшення податків. Після цього, 4 жовтня, Комітет Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав законопроєкт до другого читання.