Новини

Комітет з питань правоохоронної діяльності підтримав новий законопроєкт про угоду зі слідством

Автор:
Ірина Перепечко
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У понеділок, 7 жовтня, комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради схвалив новий законопроєкт № 12039 про угоди зі слідством у корупційних справах. Його рекомендують прийняти за основу і в цілому.

Про це йдеться на сторінці комітету.

Законопроєкт № 12039 пропонує внести такі зміни до законодавства України:

Громадська організація Transparency International Ukraine зазначає, що цей законопроєкт якісно не врегульовує питання конфіскації незаконно набутого майна, також із документа не зрозуміло, чи можна укладати угоду фігурантам, дії яких не завдали збитків, та як фігуранту справи, який самостійно вчинив правопорушення, помʼякшуватимуть строк. Суду також не надають повноважень витребувати зібрані матеріали досудового розслідування при перевірці угоди.

«Якщо закон прийняти в такому вигляді, то з ефективністю інституту угод все ще будуть проблеми і подвійні тлумачення норм», — пише Transparency International Ukraine.

Водночас у Національному антикорупційному бюро та Спеціальній антикорупційній прокуратурі підтримали цей законопроєкт. Там кажуть, що він «підвищить ефективність розслідувань та прискорить судовий розгляд топкорупційних справ».

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін каже, що якщо цей закон ухвалять без суттєвих правок, то виконавцям злочинів стане вигідно здавати організаторів схем до НАБУ і САП.

«Законопроєкт відповідає нашим зобовʼязанням перед ЄС в рамках Ukraine Facility. Конкретно за прийняття цього законопроєкту Україна отримає 350 млн євро», — резюмував він.

Але Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендує ухвалити законопроєкт за основу та в цілому — це передбачає одне читання замість двох. За словами Шабуніна, це страхує законопроєкт від «покращення» поправками перед другим читанням. Водночас процедура така, що будь-яка фракція може заблокувати голосування в цілому.

Що передувало

18 липня Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт № 11340 про угоди зі слідством у провадженні щодо корупційних злочинів. Однак проти проєкту закону № 11340 виступили Антикорупційний комітет Ради, Національне антикорупційне бюро і Спеціальна антикорупційна прокуратура.