Новини

Віктор Орбан надіслав листа керівництву ЄС, де розповів про впевненість Путіна у поразці України

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

EU2017EE Estonian Presidency / Flickr

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан надіслав непублічний лист керівництву Євросоюзу, у якому розповів про впевненість лідера РФ Володимира Путіна в поразці України у війні.

З цим листом ознайомився розслідувальний проєкт «Система» і «Радіо Свобода». Його автентичність підтвердили кілька чиновників ЄС.

Лист датований 5 липня був відправлений із Азербайджану, куди Орбан вирушив після зустрічі з Путіним у Москві, і призначався голові Європейської ради Шарлю Мішелю та лідерам держав-членів ЄС.

У листі Орбан пише, що під час поїздок в Україну та Росію не виступав від імені всього Євросоюзу, а лише хотів дізнатися про позиції сторін. Він трохи згадує позицію президента України Володимира Зеленського, але докладно переказує погляди Путіна — той впевнений, що «час на боці російських сил».

У розмові з угорським прем’єром Путін не згадував про російські втрати на фронті, проте багато говорив про свої підрахунки українських втрат. Орбану він казав про 40—50 тисяч на місяць. Такі ж цифри він раніше озвучував публічно.

Зеленський у лютому 2024 року говорив, що Україна втратила 31 тисячу військових убитими. Тоді він вперше назвав втрати, але кількість поранених і зниклих безвісти він не розголошував.

Орбан пише, що Путін був «вражений» тим, що Зеленський відкинув пропозицію тимчасового припинення вогню. Він однак побоюється, що Україна у разі паузи може перегрупувати війська. Орбан також пише, що Путін часто посилається на так звані стамбульські угоди 2022 року — він хоче, щоб саме на їх основі укладались будь-які наступні угоди.

Також Орбан говорив із Путіним про так званий «китайсько-бразильський мирний план», який офіційно називається «Загальні домовленості між Китаєм та Бразилією щодо політичного врегулювання української кризи». У листі він вказав, що цей план «перебуває на розгляді російської сторони». Цей план дуже розмитий — в ньому чітко не прописана територіальна цілісність України, а Китай в ньому фактично пропонує заморозити лінію фронту на позиціях, які будуть існувати на момент ухвалення рішення.

За словами Орбана, Путін не став відповідати на пряме запитання про своє ставлення до мирного плану Зеленського та Саміту миру, який пройшов у Швейцарії у червні з ініціативи України. Лідер РФ лише знову заговорив про стамбульське комюніке, яке так і не погодили.

В кінці листа Орбан резюмує, що Європа має проявити автономну ініціативу, оскільки у США всі надто зайняті виборчою кампанією. «Якщо ми не зможемо стримати або зупинити цей процес, то в найближчі два місяці ми станемо свідками драматичніших втрат і військових подій на передовій, ніж будь-коли раніше», — стверджує Орбан.

Що за стамбульські угоди?

1 березня 2024 року видання The Wall Street Journal опублікувало умови мирної угоди Росії та України, які обговорювались на початку війни в Стамбулі. 15 червня 2024 року майже такий же документ опублікувала газета The New York Times.

Ось головне з цієї нереалізованої угоди:

Після таких пунктів і «пропозицій», за словами члена української переговорної групи, Київ втратив інтерес до переговорів.