Тексти

Полковник СБУ готував убивство генерала СБУ. СБУ підозрює, що замовником був колишній заступник голови СБУ. Той злив у Telegram документи СБУ. СБУ, СБУ, СБУ, СБУ!

Автори:
Оксана Коваленко, Гліб Гусєв
Дата:

«Бабель»

Минулої пʼятниці, 22 січня, головний редактор Цензор.net Юрій Бутусов повідомив, що співробітники СБУ затримали свого — полковника спецпідрозділу СБУ «Альфа» Юрія Расюка. Расюка підозрюють у тому, що він готував убивство бригадного генерала Андрія Наумова — начальника главку внутрішньої безпеки СБУ. За словами Юрія Бутусова, Расюк був тільки організатором, а кінцевим замовником — колишній заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний. Наступного ранку зʼявився Telegram-канал, підписаний імʼям Дмитра Нескоромного: він називав усе «провокацією» і пообіцяв викрити звʼязки голови СБУ Івана Баканова і нинішнього глави ОП Андрія Єрмака з Росією. Помічник нинішнього глави ОП Михайло Подоляк тут же повідомив, що це підступи колишнього глави ОП Андрія Богдана. А в неділю ввечері Telegram-канал злив секретні документи СБУ, які стосуються замаху на Андрія Наумова — Дмитро Нескоромний у них не згадується. Кореспондентка «Бабеля» Оксана Коваленко прочитала всі матеріали, поговорила з одним з адвокатів Юрія Расюка і з колишнім високопосадовцем СБУ, який знайомий з фігурантами справи. Ось що ми знаємо про замах на Андрія Наумова просто зараз — за версією слідства.

Трьох центральних героїв цієї історії звуть Андрій Наумов, Юрій Расюк і Дмитро Нескоромний. За версією Юрія Бутусова, колишній заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний замовив полковнику СБУ Юрію Расюку організацію нападу на начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

Андрій Наумов — імовірний обʼєкт замаху. Йому 38 років. До 2015 року він працював прокурором, а до 2017 року відповідав за матеріально-технічне забезпечення Генеральної прокуратури — простіше кажучи, був завгоспом ГПУ. У січні 2018 року прийшов до Держагентства з управління Чорнобильською зоною. Вже звідти він потрапив до СБУ і очолив Управління внутрішньої безпеки. За рік служби отримав звання бригадного генерала.

Юрій Расюк — імовірний організатор замаху на Андрія Наумова. Йому 54 роки. Він полковник СБУ. Працює старшим консультантом у штабі Антитерористичного центру СБУ.

Полковник Дмитро Нескоромний — родом з Луганська. У липні 2019 року його призначили заступником голови СБУ Івана Баканова. За словами джерел «Бабеля», на цю посаду його порекомендував Андрій Богдан — тодішній керівник Офісу президента. У листопаді того ж року його підвищили до першого заступника голови СБУ і поставили начальником відомого відділу «К» — управління з боротьби з корупцією. А в березні 2020 року його з посади зняли — за словами джерел «Бабеля» в СБУ, у нього був конфлікт з Іваном Бакановим.

27 червня 2020 року Андрій Наумов написав рапорт на імʼя голови СБУ Івана Баканова про те, що невідомі особи встановили за ним стеження. За його словами, ці ж люди організували публікації в ЗМІ — про те, де він живе, якими маршрутами їздить, про його зустрічі і знайомства. На думку Наумова, цю інформацію мали представити як свідчення того, що він зловживає службовим становищем і замішаний у корупційних схемах. У СБУ почали розслідування, через місяць передали справу в ДБР, а в серпні повернули назад.

До стеження за Андрієм Наумовим виявилися причетні двоє людей — Юрій Расюк та Ігор Кадькаленко. Оперативники СБУ встановили, що вони готують напад на Наумова і хочуть доручити його двом виконавцям: Олегу Поскотінову і Сергію Артемову.

«Расюк не мав жодного стосунку до підготовки цього матеріалу, журналісти з ним не знайомі та ніколи не комунікували з ним.

Наумов потрапив у поле зору «Схем» через свої статки, які не відповідали статкам особи із заробітною платнею у державних органах. 

Знімати розслідування про Наумова «Схеми» почали наприкінці серпня — на початку вересня 2020 року. Інформацію про нерухомість, яка має стосунок до родини Наумова, журналісти отримали з офіційних публічних джерел. Другий задіяний метод журналістського розслідування — це збір інформації в публічних місцях. Журналісти пересувалися на своєму постійному автомобілі редакції «Схем», а «озброєні» були лише телекамерами, інформацією з публічного реєстру нерухомого майна та бажанням встановити значущу інформацію, що їм і вдалося».

Головна редакторка «Схем» Наталка Седлецька

На початку грудня 2020 року Юрій Расюк по черзі зустрівся з Олегом Поскотіновим і Сергієм Артемовим. Обом він показав сюжет передачі «Схеми», присвячений Андрію Наумову, і сказав, що його потрібно «вивести з ладу мінімум на пів року». У сюжеті показаний сам Наумов, будинок, де він живе, і службовий мікроавтобус Mercedes Vito, на якому він їздить. У розмові з Артемовим Расюк сказав, що він має стосунок до сюжету «Схем», але який саме — не уточнив. За роботу Расюк запропонував Артемову 50 тисяч доларів.

Після того як Сергій Артемов зрозумів, що йому пропонують покалічити або вбити високопосадовця СБУ, він вирішив здати Юрія Расюка — і написав заяву в СБУ про те, що на Наумова готують напад.

Артемов почав співпрацювати зі слідством. Він сказав Юрію Расюку, що найняв хлопців з російського Бєлгорода, які ведуть стеження, і двох безпосередніх виконавців замовлення. Останній раз Расюк і Артемов зустрілися на автомийці в Києві — і Расюк сказав, що погоджує фінансування ще з однією людиною, яка наразі хворіє. Про кого йде мова, Расюк не уточнив, прізвища цієї людини у справі немає. Коли Артемов запитав, чим Наумов завадив Расюку, той відповів, що Наумов «його [самого] і його друга ніде не пропускає».

Колишній заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний в матеріалах справи ніде не згадується. Автор Telegram-каналу, який підписаний імʼям Нескоромного, стверджує, що це говорить про його невинуватість. У понеділок Юрій Бутусов повідомив, що в СБУ підписали підозру Нескоромному, але не можуть його знайти.

Згідно з законом, якщо знайти людину не можна, підозру відправляють поштою за адресою прописки, а потім оголошують підозрюваного в розшук. В СБУ офіційно не підтверджують і не спростовують інформацію про те, чи фігурує Нескоромний у цій справі і чи підписана йому підозра. «Процесуальні норми поки не дозволяють оприлюднювати цю інформацію, але ми це зробимо відразу, як тільки це стане можливим», — повідомили «Бабелю» в СБУ.