Тексти

Як провести різдвяні вихідні? Зʼїздити у Харків і подивитися на кращі зразки сучасної архітектури міста — гід «Бабеля» і безалкогольного пива Stella Artois

Дата:

Євген Нікіфоров / «Бабель»

Ось простий спосіб провести Різдво з користю і задоволенням: організувати поїздку до Харкова на тривалі вихідні. Харків — місто з багатою історією і насиченим культурним життям. Тут є розмаїта музична сцена, тут розташовані два найбільші книжкові видавництва, тут знаходиться одна з найсильніших архітектурних шкіл у країні (ХША), до Харкова легко дістатися автомобілем — для вихідних він підходить якнайкраще. Подивитися на гідні зразки сучасної архітектури — простий і цікавий спосіб провести час у місті. У цьому вам допоможе гід «Бабеля» і бренду Stella Artois, який підтримує сучасне мислення: в архітектурі, мистецтві, технологіях (крім того, у Харкові знаходиться пивоварня компанії AB InBev Efes Україна, де варять Stella Artois). «Бабель» і Stella Artois склали короткий гід обʼєктами, які не можна пропускати. Зйомка — Євген Нікіфоров.

Як дістатися до Харкова з Києва?

  • Найпростіше — автомобілем. До Харкова лише 480 кілометрів, трасу недавно відремонтували в рамках «Великого будівництва»: до Полтави двосмугова дорога в ідеальному стані, після Полтави — місцями односмугова, але всюди з хорошим полотном.

  • Виїздіть якнайраніше (о шостій ранку) — тоді ви не затримаєтеся у заторах і швидко проїдете через Бориспіль з його двома десятками світлофорів. Уся дорога займе пʼять з половиною годин.

  • Дорогою, за 200 км від Києва, у селищі Лобкова Балка (це Полтавська область) є легендарне кафе «У сестер», де пропонують сотні видів вареників: там варто зупинитися на другий сніданок.

  • Ви доїдете до Харкова на одному бакові. Зручні заправки з великими кафе та пристойними туалетами є в Пирятині, Хоролі та Полтаві.

1

Центр надання послуг
пр-т Тракторобудівників, 144.
Головний архітектор проєкту: Дмитро Фоменко, бюро ARTE development.
Відкрився 1 вересня 2017 року.

На місці нинішнього Центру надання послуг колись розташовувався старий радянський «Будинок побуту», споруджений у 1967 році. Це був пʼятиповерховий будинок з підвальним і технічним поверхом. До початку реконструкції його не експлуатувати десять років — відключили від міських мереж і використовували як звалище. Тому його спочатку частково демонтували, а потім перетворили на сучасний офіс: на площі майже 6 тисяч квадратних метрів обладнали 300 місць для прийому громадян. Будівля примітна своїм декоративним облицюванням: це параметричне засклення, яке саме очищається від бруду і захищає від сонця.

Євген Нікіфоров / «Бабель»

2

Стоматологічна клініка Sense
вул. Конторська, 5Б.
Архітектурне бюро «Дроздов та партнери».
Відкрилася в 2018 році.

Ця будівля знаходиться в одному кварталі з Харківською школою архітектури (яка розташована за адресою вул. Конторська, 5) — засновник ХША Олег Дроздов і займався реконструкцією. До реконструкції це був занедбаний будинок радянського періоду. Його перетворили на сучасну стоматологічну клініку з навчальним центром: розширили віконні прорізи, зробили вхідний тамбур, фасад облицювали темно-сірим матеріалом і оживили темно-червоними рамами — це кольори, традиційні для історичної забудови Харкова.

Євген Нікіфоров / «Бабель»

3

Торговий центр Ave Plaza
вул. Сумська, 10.
Архітектурне бюро «Дроздов та партнери».
Відкрився в 2011 році.

Невеликий торговий центр знаходиться у людній центральній частині Харкова. Тут є фітнес-центр, магазини середнього цінового сегмента і кілька ресторанів, включаючи МакДональдс. Внутрішній простір ТЦ пронизаний скляною вежею, на покрівлі знаходиться сад. Ave Plaza стоїть на стику історичного і радянського кварталів і спроєктована так, щоб візуально їх «зʼєднати». На найбільшому міському порталі Харкова зберігся репортаж з відкриття девʼять років тому.

Євген Нікіфоров / «Бабель»

4

Комплекс ресторанів House of Restaurants
пр-т Незалежності, 10А.
Архітектурне бюро «Дроздов та партнери».
Побудований у 2002 році.

Двоповерхова будівля розташована за два кроки від центральної площі Свободи. Однією стороною дивиться на проспект Незалежності, іншою — на невеликий сквер, який архітектори перепроєктувати та облагородили.

Євген Нікіфоров / «Бабель»

Євген Нікіфоров / «Бабель»

5

Житловий будинок Heirloom
вул. Чернишевська.
Архітектурне бюро «Дроздов та партнери».
Побудований у 2010 році.

Сучасний житловий будинок з офісними та торговими приміщеннями знаходиться в історичному центрі Харкова, для якого характерна малоповерхова забудова. Для того, щоб він не «суперечив» навколишнім будинкам, його спроєктували так, немов він складається з двох частин: основного цоколя і надбудови над ним. Авторам будинку пощастило: під час будівництва на сусідній вулиці демонтували історичну будівлю, і вони використали для облицювання свого житлового будинку цеглини, що залишилися після демонтажу. Так архітектори зберегли культурний код центру міста.

Євген Нікіфоров / «Бабель»

6

Паркінг біля Міського саду імені Шевченка
вул. Римарська, 25.
Побудований у серпні 2020 року.

Зараз ті, хто приїздить до центру Харкова на машині, кидають її на площі Свободи, яка є однією великою стихійною парковкою. Семиповерховий паркінг біля Міського саду імені Шевченка має вирішити цю проблему. З трьохсот його паркувальних місць — двадцять пʼять призначені для водіїв з особливими потребами.

Євген Нікіфоров / «Бабель»

7

Фуд-корт «7 склад»
вул. Скрипника, 7.
Відкрився 25 травня 2020 року.

Аналог київського Kyiv Food Market, комплекс ресторанів, який розвиває ідею вуличної їжі. Сім харківських гастрономічних проєктів обʼєдналися і створили сучасний суспільний простір: мініквартал, невеликий парк, дитячий майданчик. Від початку грудня і до початку січня тут постійно діє новорічний ярмарок. Тут же найкраще зупинитися на ланч перед зворотною дорогою. Не забувайте, що вам ще понад пʼять годин кермувати автомобілем, тож відзначити поїздку краще вже вдома. А в Харкові, перш ніж вирушати назад, замовте келих безалкогольного Stella Artois.

Євген Нікіфоров / «Бабель»