Тексти

У Києві відбудеться виставка литовської фотографії. Ось що там покажуть (горілка, ню і вмираючий Радянський Союз)

Автори:
Лєна Ковальчук, Євген Спірін
Дата:

У Києві 22 вересня розпочнеться місяць литовської фотографії. Одразу девʼять виставок відкриється у восьми різних локаціях: у Національному музеї Тараса Шевченка, галереях «Лавра», ЦЕХ, TheNakedRoom та інших місцях. Серед авторів Віолетта Бубеліте, яка роками знімала трансформацію свого тіла і те, як воно змінювалося з часом; автор жорстких фото Рімальдас Вікшрайтіс — він показував маргінальні явища типової радянської країни в період розпаду; Вітас Луцкус — фотограф-документаліст, який загинув у бійці зі співробітником КДБ. На інших фото виставки можна побачити фотографії з литовських сіл періоду СРСР, хроніки Грузії часів перебудови, ню-фото. З дозволу організаторів виставки «Бабель» вибрав і публікує знімки, які сподобалися редакції.

Ромуальдас Пожерскіс, 1997 рік.

Віргіліус Шонта, 1985 рік.

Віргіліус Шонта, 1980 рік.

Де і коли подивитися

  1. Національний музей Тараса Шевченка: відкриття виставки класиків литовської фотографії «Цвітіння повсякденності».

    Галерея РА: відкриття персональної виставки фотографа Вітаса Луцкуса. Репортажні фото «Подорожі. В Тбілісі», які показують Грузію часів перебудови.

  2. Галерея ЦЕХ: відкриття персональної виставки Рімальдаса Вікшрайтіса «Гримаси втомленого села».

  3. «Я Галерея»: відкриття виставки Гінтаутаса Трімакаса і фотосерії «Плакати» Гінтараса Зінкевічюса спільно з Агне Нарушіте. Народження естетики «нудьги» в литовській фотографії.

  4. Муніципальна галерея «Лавра»: відкриття виставки Йонаса Мекаса Frozen Film Frames і виставки ню-фотографій «Своє тіло» Віолетти Бубеліте.

    Мала галерея Мистецького Арсеналу: відкриття виставки Lost Time [кураторськый проєкт Даріуса Вайчекаускаса]. Це групова виставка сучасної постфотографії. 

  5. Галерея The Naked Room: відкриття персональної виставки Віргіліуса Шонти. Автор довго досліджував заборону на чоловіче тіло і шукав шлях до власної ідентичності. А ще багато експериментував, знімав макро, вулицю, пейзажі і першим у Литві почав розфарбовувати чорно-білі знімки.

Вітас Луцкус, 1981 рік.

Ромуальдас Пожерскіс, 1981 рік.

Александрас Мацияускас, 1972 рік.

Рімальдас Вікшрайтіс, 1994 рік.