Тексти

Як намальовані олівцем у скетчбуку ранкова яєчня і тост допомагають розвивати креативність і знімати стрес — уривок із книги «Малювання на сніданок»

Автори:
Алла Кошляк, Євген Спірін
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Незабаром виходить друком український переклад міжнародного бестселера Денні Грегорі «Малювання на сніданок. Тисяча способів насолодитися життям, навіть якщо часу немає ні на що». Денні Грегорі — креативний директор та автор популярного блогу. Він почав займатися художньою творчістю після нещасного випадку, що стався з його дружиною. Денні переконався, що кожна людина не просто може відкрити в собі митця, а неодмінно має це зробити. У книзі, уривок з якої ми друкуємо з дозволу видавництва ARTHUSS, автор ділиться із читачами, як мистецтво може увірватися у ваше життя.

Мистецтво зробить ваше життя багатшим. І веселішим. І кращим. І крутішим. І спокійнішим. І...

Живіть тут. І зараз. Мистецтво зупиняє час. Коли ви малюєте те, що довкола вас, ви бачите його справжнім. Замість віртуального світу, як це тепер часто буває, ви житимете в реальному. Замість перейматися речами, які вас гризуть, ви зможете зупинитися, очистити розум, глибоко вдихнути і просто бути. Вам не потрібні мантри чи гуру. Навіть гаджети. Вистачить олівця.

Розкажіть свою історію. Життя — низка маленьких прозрінь. Треба вміти зупинятися і ловити їх. Малюючи, ви фіксуватимете, що ви в цей час переживаєте і яка вам із того наука. Малюнок, пара речень у скетчбуку надають цим повсякденним моментам особливого сенсу. Ваш малюнок стане для них рамкою і виділить, щó в житті вам насправді важливо. З часом у вас назбирається ціла мемуарна книжка — правдивий відбиток того, що для вас суттєво.

Ласкаво просимо в цей світ. Він недосконалий, але прекрасний. А в найпрекрасніших речей є характер і життєвий досвід. Можна багато дізнатися і зрозуміти, роздивляючись надщерблений кухоль, недогризене яблуко, крихітні подряпини на панелі автівки. Малювання покаже вам, як багато у вас уже є. Ваші справжні скарби. Малювати старий іржавий пікап набагато цікавіше, ніж новеньку «мазераті».

Більше жодних судоку! Відтепер вам не доведеться нудьгувати й марнувати час. Щодня є безліч перерв між справами. Чекання в приймальні лікаря, тупе зависання перед телеком. Замість читати твіти в телефоні беріться створювати мистецтво. Кожну хвилину вашого дня пораховано. Проживіть її з користю.

Видавництво ArtHuss

Кілька слів про мене

Денні Грегорі

Народився в Лондоні, дитинство провів у Пакистані, Австралії та Ізраїлі. Закінчив Прінстон. 30 років пропрацював у рекламі, написав 13 книжок про креативність і мистецтво.

«Малювання на сніданок» — це мій потом і кров’ю здобутий досвід.

Щодня в дорослому житті переді мною поставала ця творча дилема. Немає часу прибрати постіль, не кажучи вже про малювання, — і водночас пекуче бажання виразити себе.

А потім я відкрив для себе мистецтво — з малої «м» — і визволився. Це дало мені перспективу й мету.

І навіть у ролі заклопотаного татка й керівника на повний робочий день у найдіяльнішому місті світу я знайшов час заповнити малюнками й акварелями п’ятдесят скетчбуків, стати автором і співавтором більше як двадцяти книжок. І все це похапцем, по малесенькому шматочку за один раз, писав і малював у вільний час, який примудрявся викроїти між домашніми справами й ситкомами. Ненавиджу так казати, але якщо зміг я, зможете й ви.

Та годі про мене… Краще поговоримо, з чого почати вам.

Для малювання не треба багато інструментів, вільного часу і грошей. Воно може вписатися у ваше сьогоденне життя. Стати звичкою. Вам треба тільки укласти невелику угоду із самими собою.

«Малювання на сніданок. Тисяча способів насолодитися життям, навіть якщо часу немає ні на що»

Денні Грегорі

Видавництво ArtHuss