Маша їсть і пʼє. «Ледачі» суші і коктейль з тофу в київському ресторані Spicy NoSpicy
- Автор:
- Марія Жартовська
- Дата:
Артем Марков / «Бабель»
«Маша їсть і пʼє» — нова рубрика «Бабеля», де політична кореспондентка Маша Жартовська відпочиває від політики. Раз на тиждень вона розповідає про одну страву і один коктейль, що приготовані всупереч правилам, і про зухвалого ресторатора, який їх приготував. Маша стояла за стійкою у двох барах Києва, вела гастрономічний блог «Чиста тарілка», закінчила курси ресторанного менеджменту, побувала щонайменше в дюжині барів зі списку Worldʼs 50 Best Bars і вкрала з них не менш як дюжину коктейльних карт. У першому матеріалі рубрики Маша пропонує спробувати «ледачі» суші і коктейль із присмаком водоростей у ресторані Spicy NoSpicy, де працює шеф-кухар Юрій Приємський.
Юрій Приємський вміє мислити поза рамками запропонованого. Ще в 2015 році у своєму ресторані «Каркас» він ліпив вареники з коропом і робив морозиво з білих грибів і крихтами з бородінського хліба — це зараз ними нікого не здивуєш, а тоді такі страви боялися пробувати. Шеф-кухарем азіатського ресторану Spicy NoSpicy він став майже два роки тому і придумав подавати «ледачі» суші.
Що таке «ледачі» суші? За традицією суші ліплять, укладаючи на рис тонкий шматочок риби. Юрій Приємський складає всі інгредієнти в миску, шарами, на кшталт салату шуба: рис, мус з авокадо, водорості, філе тунця, смажену цибулю-шалот.
Ми розуміли, що нам потрібні суші. А ще ми розуміли, що не зможемо зробити їх ідеальними — це неможливо, тому що на кухні немає місця, де ми могли б їх ліпити. Ми вирішили бути чесними з гостями і зробили «ледачі» суші.
Тунець і авокадо — це безпрограшно, ну як-от крем-сир зі слабосолоним лососем або чорний хліб і сало. Коли обираєш, точно знаєш, що не помилишся і буде смачно. По-справжньому це розумієш, коли їси «ледачі» суші ложкою: смак виходить насиченим, поєднання текстур — незвичайним. Усі — проти правил. Я запитала Приємського, що про страву думають японці, які шанують традиції. «Усі в захваті», — коротко відповідає Приємський.
До «ледачих» суші ми обрали коктейль finding nori, з джином, який настояли на сушених водоростях і сирі тофу. У смаку — пряність, травʼяна гіркота, солодкість ананаса і лайма. Саме за барною стійкою SNS записує свої інтервʼю ведуча Яніна Соколова. Хочете потрапити в кадр — обирайте столик біля вікна.
Ресторан Spicy NoSpicy — частина великого сімейного бізнесу, де всім заправляють три покоління жінок. Зліва від SNS розташований ресторан «Хатинка» — ним володіє старша, Роза Олександрівна Іванцова. Праворуч — ресторан «Одеса», яким володіє її донька Наталя Іванцова. А SNS робить онука — Альона Бебко.