Тексти

В імʼя отця і сина. Конгрес США отримав секретні меморандуми Рудольфа Джуліані у справі Джо і Хантера Байденів. Це переказ його розмов з Шокіним і Луценком — і ось що в них міститься

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко, Гліб Гусєв
Дата:

Teresa Kroeger / Getty Images; Drew Angerer / Getty Images; «Бабель»

У палаті представників США триває розслідування, яке ведуть члени Демократичної партії. Вони зʼясовують, чи хотів Дональд Трамп використати українських чиновників, щоб знайти компромат на Джо Байдена — свого головного суперника на майбутніх президентських виборах. Наприкінці тижня фокус розслідування змістився на суть звинувачень на адресу Байдена. Генеральний інспектор (аудитор) Держдепу США передав у Сенат і палату представників два меморандуми, де ці звинувачення описані. Меморандуми містять переказ розмов Рудольфа Джуліані з двома керівниками української Генпрокуратури: Віктором Шокіним і Юрієм Луценком. Ще на початку року Рудольф Джуліані передав ці меморандуми в Білий Дім. На них, судячи з усього, і спирався президент Дональд Трамп у телефонній розмові з президентом Володимиром Зеленським. Обидва меморандуми опинилися в розпорядженні кореспондентів theБабеля Марії Жартовської та Оксани Коваленко. Коротко передаємо їхній зміст.

Наприкінці січня 2019 року адвокат президента США Рудольф Джуліані говорив з двома керівниками української Генпрокуратури. З ексгенпрокурором Віктором Шокіним він розмовляв телефоном, а з тодішнім генпрокурором Юрієм Луценком провів особисту зустріч. За підсумками телефонної розмови і зустрічі склали два меморандуми — у них згадано учасників та коротко переказано зміст розмов.

Пізніше Рудольф Джуліані передав ці два меморандуми в Білий Дім, звідти вони потрапили до держсекретаря Майкла Помпео, від нього — до головного юриста Держдепу, а від нього в травні 2019 року — в Офіс генерального інспектора. Офіс генерального інспектора є незалежним підрозділом Держдепу та стежить за тим, щоб співробітники Держдепу не порушували закон.

Другого жовтня генеральний інспектор передав ці меморандуми членам палати представників і Сенату США — у комітети з міжнародних справ, з розвідки й інші. Цього тижня в комітетах відбудуться слухання щодо цієї теми. Члени комітетів збираються опитати пʼятьох американських чиновників, які курирували Україну.

Телефонну розмову і зустріч з українськими прокурорами Рудольф Джуліані проводив в офісі своєї консалтингової фірми. Під час розмови з Шокіним, крім самого Джуліані, були присутні Ігор Фруман, Лев Парнас і Джордж Бойл — директор з розслідувань фірми. Вони ж були присутні на зустрічі Рудольфа Джуліані з Юрієм Луценком. Луценка також супроводжували народний депутат «Блоку Петра Порошенка» Гліб Загорій і прокурор Криму Гюндуз Мамедов.

Основною темою розмови і зустрічі був головний конкурент Дональда Трампа на майбутніх президентських виборах Джо Байден і його звʼязок з газовидобувною компанією Burisma Holdings. Власник компанії фігурував у пʼяти кримінальних справах, які вела ГПУ. Донедавна Хантер Байден, син Джо Байдена, входив до складу ради директорів компанії.

За словами Віктора Шокіна, на нього тиснули, щоб він «заморозив» розслідування: спочатку посол США Джеффрі Пайєтт, а потім президент Петро Порошенко — і робили вони це в інтересах Джо Байдена. Зі свого боку Юрій Луценко розповів про банківські платежі від Burisma Holdings на користь Хантера Байдена особисто та на користь консалтингової компанії Rosemont Seneca Bohai (RSB), в якій Хантер Байден деякий час був партнером. За словами Юрія Луценка, платежі на користь RSB провели за лобістські послуги самого Джо Байдена, а не його сина.

Важливо зазначити, що ані Віктор Шокін, ані Юрій Луценко не надали прямих доказів того, що Джо Байден або Хантер Байден вчинили щось протиправне. Віктор Шокін описує інтереси Джо Байдена зі слів Петра Порошенка й особливим чином інтерпретує слова Джеффрі Пайєтта про те, що розслідування потрібно вести з особливою ретельністю, «у білих рукавичках». Юрій Луценко розповів про платежі компанії на користь члена ради директорів цієї компанії — тобто по суті звичайну компенсацію за роботу. Те, що платежі проводили за лобістські послуги саме Джо Байдена, а не його сина Хантера, Луценко стверджував, не наводячи доказів. (Згодом, вже після того як історія Байденів потрапила в пресу, Юрій Луценко кілька разів уточнював, що Джо Байден і Хантер Байден українські закони не порушували.)

Ось основні тези меморандуму Джуліані за результатами розмови з ексгенпрокурором Віктором Шокіним

Учасники розмови: адвокат президента США Рудольф Джуліані, ексгенпрокурор Віктор Шокін, посередники Ігор Фруман і Лев Парнас. І директор з розслідувань Джордж Бойл.

«Бабель»

Ось основні тези меморандуму Джуліані за результатами зустрічі з тодішнім генпрокурором Юрієм Луценком

Учасники зустрічі: адвокат президента США Рудольф Джуліані, ексгенпрокурор Юрій Луценко, посередники Ігор Фруман і Лев Парнас. Також директор з розслідувань Джордж Бойл, депутат БПП Гліб Загорій, прокурор Криму Гюндуз Мамедов.

«Бабель»