Тексти

46 днів до виборів президента. Кандидат Петро Порошенко обіцяє подати заявку на вступ до ЄС і мільярдні інвестиції — у все що можна

Автори:
Оксана Коваленко, Гліб Гусєв
Дата:

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

У своїй програмі Петро Порошенко, як і інші кандидати, оголошує, що він «за все хороше, проти всього поганого». Ніяких революційних пропозицій у його програмі немає. Більша її частина — це обіцянки та описи успіхів; у документі практично немає цифр і конкретних рецептів. Порошенко пропонує розвивати агросектор, IT, промисловість, транспорт і туризм, але не пояснює, як саме, і просто обіцяє «залучити інвестиції». На прохання theБабеля економічну частину програми прокоментував екс-міністр фінансів Ігор Уманський, який не знав, чию програму він аналізує.

У програмі Петра Порошенка на сайті ЦВК — чотири з половиною сторінки, з яких чотири займають описи успіхів, благі побажання, декларації намірів та обіцянки майбутнього розквіту країни.

Петро Порошенко

53 роки. Закінчив факультет міжнародних відносин та міжнародного права КНУ ім. Шевченка за спеціальністю міжнародні економічні відносини. У 2002 році захистив кандидатську дисертацію. Здобувши вищу освіту, розпочав власний бізнес із продажу какао-бобів. А вже з початку 90-х очолював фінансово-промисловий концерн «Укрпромінвест», власником якого був до 2012 року. Концерн включав багато активів, зокрема і медіа — «5 канал». Порошенко був членом СДПУ(о). У 2001 почав співпрацювати з Віктором Ющенком. При ньому був секретарем РНБО, а з 2009 до 2010 — міністром закордонних справ. За Януковича з березня до грудня 2012 був міністром економрозвитку й торгівлі.

Основні пункти програми Порошенка

  • До 2023 року подача заявки до ЄС.

  • Отримання і початок виконання Плану дій щодо членства в НАТО.

  • Докорінна модернізація флоту і повітряних сил України.

  • Створення системи протиповітряної і протиракетної оборони.

  • Заміна податку на прибуток податком на виведення капіталу з країни.

  • Збільшення допомоги при народженні дитини, особливо родинам, які виховують трьох дітей.

  • Ремонт медичних закладів.

  • Сприяння тому, щоб в українських школах працювали носії англійської мови.

  • Навчання викладачів і вчителів за кордоном.

  • Розвиток місцевих закладів культури, які стануть сучасними центрами розвитку громад.

  • Створення фондів для сприяння громадським ініціативам.

  • Перетворення України на транспортно-логістичний хаб Європи.

  • Продовження політики децентралізації.

  • Розвиток туризму, щоб увійти в десятку найпопулярніших культурно-туристичних напрямків у Європі.

Обіцянок багато, вони сформульовані розпливчасто і стосуються практично всіх сфер життя країни. Порошенко обіцяє і залучити інвестиції, і реформувати медицину, і підтримувати кіно, і привести освіту до європейських стандартів, і захищати свободу слова — все, що зазвичай обіцяли і обіцяють кандидати в президенти України на нинішніх і минулих виборах. За традицією, у програмі немає опису конкретних кроків, які потрібно для цього зробити.

У програмі є всього два пункти, за якими можна буде однозначно перевірити, чи виконав кандидат свої обіцянки. По-перше, Порошенко пропонує замінити податок на прибуток підприємств податком на капітал, який виводиться з країни. По-друге, Порошенко зобовʼязується у 2023 році подати заявку на вступ до ЄС та отримати План дій щодо вступу в НАТО.

Порошенко обіцяє привести Україну в ці дві організації як регіонального лідера. За його розрахунками, за пʼять років його другого терміну Україна має стати:

Лідером аграрного сектора в Європі є Франція. Порівняти обсяги агросектора України і Франції можна лише приблизно, оскільки статистику рахують різні організації, в різних валютах та за різними методиками. Проте, знаючи обсяги економік кожної з країн і частку в них сільського господарства, можна припустити, що агросектор України приблизно вдвічі менший за французький.

Глобальними, тобто світовими лідерами IT-сектора є США, Китай, Японія, Велика Британія і Німеччина — це країни з найбільшим внутрішнім ринком, який перевищує український приблизно на два-три порядки (тобто більш ніж у сто-тисячу разів). Україну іноді називають лідером ІТ-експорту, але, за даними Світового Банку, експортує вона впʼятеро менше за сусідню Польщу.

Десятку найбільш відвідуваних країн Європи замикає Португалія: в позаминулому році в неї приїхали 21 мільйон туристів. Щоб забрати в цьому рейтингу хоча б десяте місце, Україні потрібно збільшити потік туристів у півтора раза.

«Пʼять стратегічних пріоритетів дадуть потужний поштовх нашій економіці, — записано в програмі Порошенка. — Під них можна залучити мільярди інвестицій». Проте у програмі не зазначено, як саме майбутній уряд зможе це зробити. «Звучить правильно і логічно, — коментує колишній в. о. міністра фінансів Ігор Уманський. — Ми давно про це говоримо. Але головне питання — за рахунок чого це забезпечити? Інвестиції повинні звідкись прийти. Чому в Україну, а не, наприклад, у Польщу?»