Тексти

На мітингу студентів КПІ проти ректора учасникам (можливо) роздавали гроші. Організатори мітингу вважають, що так адміністрація КПІ намагалась їх дискредитувати

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

KPI TV

Минулого тижня студенти Київського політехнічного інституту вийшли на мітинг проти ректора Михайла Згуровського та його заступника Петра Ковальова. Вони вимагали розслідувати витрати вишу і відремонтувати гуртожитки та навчальні корпуси. Наступного дня в соцмережах з’явились публікації про те, що деякі з мітингувальників отримали гроші за участь в акції, а самі студенти навіть не були її організаторами. Публікації поширили офіційні сторінки КПІ та його прес-служба. Також в медіа розповсюдилась стаття «Деловой столицы» з ознаками замовної, в якій протест студентів подавався як організований ззовні «псевдопікет», який «загрожує національній безпеці». Організатори акції Олексій Ярильченко, Іван Ніколенко та Олександр Рак вважають, що адміністрація КПІ намагається дискредитувати протест, а у виші відмовляються від коментарів і говорять про «погрози».

Мітинг студентів Київського політехнічного інституту відбувся 25 жовтня, після виходу двох випусків програми «Центр розслідувань України» щодо прихованих статків ректора Михайла Згуровського та конфлікту інтересів проректора з адміністративно-господарської роботи Петра Ковальова із будівельними фірмами, які отримали від вишу підряди на мільйони гривень. Організатори вимагали відставки Згуровського та Ковальова, а також розслідування щодо витрачених коштів.

Організували мітинг біля головного корпусу КПІ Іван Ніколенко — екс-голова Студради, випускник 2018 року, Олексій Ярильченко — екс-заступник голови Студради, випускник 2017 року, Олександр Рак — студент магістратури КПІ. Вони є співзасновниками громадської організації StudWatch, активісти якої спільно із журналістами збирали матеріали для розслідування щодо ректора Згуровського та проректора Ковальова. На мітинг прийшли представники ВО «Свобода»: депутат Київради Володимир Назаренко та депутат Верховної Ради Юрій Левченко.

За день до цього, 24 жовтня, конфліктна ситуація між студентами та адміністрацією виникла і в київському Національному авіаційному університеті. Вона продовжилась наступного дня і була пов’язана зі зривом фестивалю «Кубок ректора з КВН».

На наступний день після мітингу у КПІ, 26 жовтня, у Facebook було створено спільноту «Правда KPI». У першому пості вказувалось, що «йде спланована атака на виш».

В одному з наступних постів цієї спільноти були розміщені фото людей похилого віку з підписами із натяком на те, що вони нібито отримували гроші за участь у мітингу біля першого корпусу КПІ, а також депутатів «Свободи» і двох організаторів мітингу — Івана Ніколенка та Олексія Ярильченка.

Приблизно за півгодини цей допис був поширений на офіційних сторінках КПІ ім. Ігоря Сікорського та прес-служби КПІ.

26 жовтня сторінка «Правда KPI» поширила статтю без авторства видання «Деловая столица» під назвою «Дестабілізація університетських середовищ. Хто стоїть за пікетами в КПІ і НАУ» (зараз матеріал видалено з сайту видання). Згодом цитати з неї передрукували інші медіа.

Скріншот публікації в «Деловой столице».

У матеріалі мітинг в КПІ назвали «псевдопікетом», для якого «провокатори використали студентів». Також вказується, що «на фото зафіксовані дідусі та бабусі у якості студентів». А зв’язок із конфліктом в Національному авіаційному університеті пояснюється тим, що в обох випадках нібито були «куратори ззовні», які «намагаються дестабілізувати ситуацію в університетській спільноті», і це «загрожує національній безпеці».

Що кажуть організатори мітингу?

Організатори протесту в КПІ вважають, що за допомогою «Деловой столицы» та сторінки «Правда KPI» адміністрація намагалась дискредитувати мітинг. «Ми одразу звернулись до редакцій за спростуванням і з проханням подати нашу позицію. В «Деловой столице» нам сказали, що над статтею працював позаштатний кореспондент, і вони зараз розбираються. Після чого просто видалили матеріал», — розказав theБабелю Олексій Ярильченко. Деякі ресурси опублікували позицію організаторів мітингу, інші просто видалили попередній матеріал.

Заступниця головного редактора «Деловой столицы» Ольга Сантарович у коментарі «Детектору медіа» сказала, що матеріал був опублікований без узгодження з керівництвом видання: «Ми його з сайту зняли, з редактором рубрики провели роботу щодо неприпустимості подачі інформації в такому форматі». Хто був автором цього матеріалу в «Деловой столице» — так і не повідомили.

Щодо сторінки «Правда KPI», то Ярильченко припускає, що її могли створити представники Медіацентру КПІ — єдиної координаційної освітньої медіаплатформи, організованої за наказом ректора на початку жовтня цього року.

«Ми знайшли цю сторінку ще навіть до репостів прес-служби КПІ та інших. На той момент там було чотири лайки: глави медіавідділу, глави прес-служби і співробітника прес-служби, ще один лайк — від сторонньої людини. Тобто три з чотирьох — це співробітники КПІ», — сказав Ярильченко.

За його словами, «пенсіонери», які з’явились на відео, сказали організаторам, що вони випускники та працівники КПІ. Організатори виявили людину, яка на фото у пабліку «Правда KPI» нібито роздає гроші, і зараз намагаються встановити її особу.

Щодо участі мітингу депутатів «Свободи», Ярильченко стверджує, що це була особиста ініціатива політиків. «Ми попередили, що це не політична акція, і попросили, щоб під час протесту не використовувалися якісь політичні гасла чи прапори».

Що кажуть в адміністрації КПІ?

Помічниця ректора КПІ Ірина Колесник відмовилась коментувати події останніх днів і не змогла сказати, чи є в адміністрації підстави вважати, що мітинг студентів був організований кимось ззовні. «Почався такий негатив і погрози йдуть», — сказала вона. На момент публікації theБабель не отримав відповіді на письмовий запит.

Утім, після мітингу в адміністрації КПІ відреагували на звинувачення на адресу ректора Згуровського та проректора Ковальова. За чотири дні після студентського протесту Ковальова за його проханням відсторонили від обов’язків на час проведення перевірки, а також усунули від керівництва тендерним комітетом. 31 жовтня відбулась «зустріч деканів факультетів і директорів інститутів із студентським активом» щодо умов проживання та навчання студентів, а ректор видав наказ «про заходи з підтримання належного температурного режиму в навчальних аудиторіях у період опалювального сезону».